Bloemenhuis wordt Bloemenkraam

geplaatst in: Artikelen, nr 5, mei 2015 | 0

De plek is zo prominent dat het u waarschijnlijk niet is ontgaan: Harry Heinkens staat weer tussen de bloemen. Nadat hij vorig jaar in april zijn pand aan de Meeuwerderweg verliet voor een baan in de vleesverwerkende industrie, is hij terug in onze wijk. Niet in zijn oude pand, want dat is inmiddels gesloopt, maar in een ambulante kraam aan de kop van de Meeuwerderweg.

Bloemenkraam Oosterpoort foto EWDHij is dik tevreden: “De periode dat ik in de slagerijwereld werkte was heel intensief, vooral doordat ik dagelijks lange reistijden had. Toen mijn zoon en zijn vrouw met het plan kwamen om weer een bloemenhandel op te zetten, hoefde ik daar dan ook niet lang over na te denken. Ik heb mijn baan opgezegd en ga vijf dagen per week in hun bloemenkraam staan. Het is een hele centrale plek. Oude bekenden trekken hier voorbij en maken ze een praatje of een geintje. Ook van mensen uit de appartementen hier tegenover en van voorbijgangers krijgen we veel positieve reacties. Ze vinden het een mooi gezicht zo, met al die bloemen bij de ingang van de Oosterpoort. Ik voel me thuis hier. Kijk, zelfs het bord ‘Bloemhuis Oosterpoort’ dat op de gevel van onze bloemenwinkel prijkte hebben we weer opgehangen. Alleen het telefoonnummer moet nog worden aangepast.”

Vergunning

De eigenaren van de bloemenkraam zijn Harry’s zoon Melvin en schoondochter Cynthia Corbach. Zij hebben bij de gemeente een vergunning voor onbepaalde tijd geregeld en een kraam aangeschaft. Melvin: “Natuurlijk wilden we graag in de Oosterpoort staan. Ik ben er geboren, bracht mijn lagere schooltijd door op de Borgmanschool en heb veel geholpen in het bloemenhuis van mijn vader. Tegenwoordig wonen wij in Lewenborg, maar ik ben nog altijd dol op deze wijk. Voor de bloemenkraam hadden we meerdere locaties op het oog, maar het viel niet mee om een vergunning te krijgen. Dat had vaak te maken met aanwezige parkeervakken die de gemeente niet wil opofferen voor de handel. Op de plek waar we nu staan zat ook een verkeersbestemming, maar er waren geen parkeervakken. Daarnaast ondervindt het verkeer geen hinder van ons. Sinds 1 mei zijn alle vergunningen en ontheffingen verleend en konden we beginnen.

Druk, druk, druk…

Ons doel is om dagelijks verse bloemen te bieden voor een redelijke prijs. Elke ochtend om zes uur gaan mijn vader en ik naar de bloemenveiling. We kopen bloemen in en dan vertrek ik weer zodat ik op tijd op mijn werk bij Broekema wegenbouw ben. Daar ben ik vijf dagen per week in dienst als verkoper van straatstenen. Mijn vader handelt op de veiling het een en ander af. Hij brengt de bloemen naar de kraam en bemant deze vijf dagen in de week. Op woensdag en zondag doen Cynthia en ik dat samen. Wel kom ik elke dag langs om de kraam af te sluiten en te verplaatsen naar het parkeerterrein van het Tromphuis. Daar hebben wij een parkeervergunning en daar mag de wagen ’s nachts blijven staan”.

Cynthia vindt het leuk dat Harry, Melvin en zij het werk met kunnen verdelen: “Elke dag kan ik niet in de kraam staan, want ik werk ook nog bij cafetaria De Steiger in Leeuwenborg. Maar doordat we alle drie een deel doen, is het voor iedereen haalbaar.”

De openingstijden zijn maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.