De Kop van Oost: het grootste hofje van de Stad

geplaatst in: Artikelen, nr 5, mei 2015 | 0

Aan de grens van de Oosterpoort, net voorbij de kruising Europaweg en Griffeweg, begint het Eemskanaal. In 1870 startten de graafwerkzaamheden voor dit kanaal. Onder andere omdat het Reitdiep steeds minder geschikt werd voor de zeevaart hoopte de stad met deze nieuwe verbinding toch een zeehaven te blijven. Vanaf eind negentiende eeuw vestigden zich allerlei fabrieken en houthandels in de zone tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal. 

Kop van Oost binnentuin foto ebZo bouwde houthandelaar W. Kunst in 1918 de eerste loodsen aan de zuidzijde van het kanaal, vlakbij de huidige brug. Het bedrijf werd groter en groter en verhuisde in 2003 onder de naam ‘Kunst Oberman’ grotendeels naar Heerenveen. Kort daarna werden de loodsen gesloopt en kwam er een unieke bouwlocatie vrij: de Kop van Oost. Een jaar of vijf geleden betrokken de eerste bewoners hun nieuwe huis.

We zoeken contact met Jan Moed, bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) die allerlei praktische zaken regelt voor de bewoners van de Kop van Oost. Moed: “Er wonen hier ongeveer 250 huishoudens met van alles en nog wat: alleenstaande jongeren, gezinnen met kleine kinderen, ouderen of stellen waarvan de kinderen het huis uit zijn. Met zijn allen delen we de parkeergarage en de binnentuin. In de binnentuin maakte de architect ruimte voor een speeltuin, een tennisbaan en een paar tuinkassen. We besteden als VvE veel aandacht aan de binnentuin. Ook letten we erop dat het hier netjes blijft. Pas geleden merkten we dat er allerlei fietsen zomaar ergens stonden. Wel 50, raar toch? Ook bleven er verhuisdozen rondslingeren. Als bestuur proberen we daar wat aan te doen.”

De woningen zijn ontwikkeld door woningcorporatie Lefier samen met Heijmans. Alle woningen waren oorspronkelijk bedoeld om te verkopen. “Maar toen de woningen in aanbouw waren kwam in 2008 de crisis”, vertelt Moed. Niet alle woningen werden verkocht, ook nu verhuurt Lefier nog een deel van de huizen. “Onze ervaring is dat de huurders het snelst weer verhuizen. De huren liggen vrij hoog dus de meeste mensen wonen daar tijdelijk, vaak op zoek naar iets anders. Ook verhuurt Lefier een deel van de woningen aan medewerkers van de universiteit of het ziekenhuis. Van de wisseling van bewoners hebben we als VvE geen last. Lefier regelt dat en met de corporatie hebben we stabiele afspraken. Er is geen leegstand, alle woningen zijn ondertussen verhuurd. Daar zijn we blij mee.”

Er voetballen een paar jongens op het grasveld in de binnentuin. “Ja, dat is een van dingen waar onze vrienden jaloers op zijn”, grinnikt Moed. “Je kunt je kinderen hier zonder omkijken midden in de grote stad loslaten. Sinds we hier wonen zijn er een stuk of twaalf kinderen geboren. De binnentuin kunnen ze niet zomaar uit en mensen die hier niet wonen kunnen er niet zonder sleutels in. We woonden hiervoor in Haren in een oud huis en wilden iets compleet anders. Dit is het grootste hofje van de stad, het is net een dorp. We hebben geen seconde spijt gehad van onze keus om hier te gaan wonen.”

Meer informatie is te vinden op de website: www.kopvanoost.net. Op YouTube staan filmpjes over de Kop van Oost.