De Meindert, Igor, De Jonge Boschfazant en Kesanova Show

geplaatst in: Artikelen, nr 3, maart 2016 | 0

Elke tweede donderdag van de maand brengen Meindert Talma, Igor Wijnker, Adriaan Bosch (De Jonge Boschfazant) en Kees de Vries (De Kesanova) een hilarisch programma in de Kroeg van Klaas met verhalen, liedjes en diashows. De twee uur durende show kenmerkt zich door een hoog bonte avond gehalte: veel meligheid en ongein, haperende techniek, onderhoudende chaos en logistieke misverstanden. Dit alles tot groot plezier van tientallen meelevende en enthousiaste toeschouwers. Wij waren de afgelopen maand van de partij.

meindertigorkesanovaboschfazant show foto's. in kroeg van klaas, 10 dec 2015
meindertigorkesanovaboschfazant show foto’s. in kroeg van klaas, 10 dec 2015 – Henk Veenstra

Bij binnenkomst is het achterzaaltje van de Kroeg van Klaas al goed gevuld. Onze gastheren zijn nog druk bezig met de voorbereiding. Ook aanwezig is bevriende fotograaf Henk Veenstra, vooraf al aangekondigd als speciale gast van de avond.

De Jonge Boschfazant

De Jonge Boschfazant opent de avond door Henk Veenstra – net 50 geworden – te verwelkomen en uitgebreid in het zonnetje te zetten: “Henk maakt prachtige foto’s.”
Diverse vage kiekjes schuiven over het projectiescherm “Deze bijvoorbeeld. Prachtig!!” en “Deze is wat minder…”

De lofrede die de Boschfazant afsteekt (ook Henk zijn muzikale capaciteiten worden uitgebreid geroemd) wordt afgesloten met een verzoek: “Henk, wanneer gaan we nu eindelijk eens een keer mestrijden? Het voorjaar komt eraan, jongen!” Henk: “Ik bel wel even.” Boschfazant: “Bedankt.”

Igor Wijnker

Vervolgens is het de beurt aan Igor Wijnker. Hij is de enige van het kwartet zonder Friese roots. Igor bezingt de kont van Henk: “Daar zijn ook beelden van!” Wat volgt zijn vanuit de heup geschoten filmbeelden van Wijnker die tevergeefs probeert bij Henk Veenstra aan te klampen tijdens een schaatstocht naar Appingedam. De beelden zijn schokkerig, het geluid – bulderende wind, krassende schaatsen – op Megadethvolume.

De kont van Henk krijgen we niet meer te zien. Van Henk blijft weinig meer over dan een stipje in het verre sneeuwlandschap. De Friese schaatser is voor Wijnker, sporter van Noord-Hollandse komaf, toch een maatje te groot, dit ondanks verwoede trainingsstages op Kardinge.

Kesanova

De Kesanova houdt ervan om door middel van geprojecteerde strips jeugdherinneringen op te halen: “Het is alweer acht jaar geleden dat de Kesanova de verkering met Floor heeft uitgemaakt en zo te zien is ze er nog steeds niet overheen. Nu is ze haar baantje bij de V&D ook nog kwijt!”

De wat naïeve Floor zoekt een andere manier om centjes te verdienen en is verzeild geraakt in het dubieuze gezelschap van fotograaf Henkie Heinekens (Henk Veenstra??) die opteert voor een kunstzinnige fotoshoot “…maar daarvoor moeten de kleertjes wel even uit, begrijp je dat? Ok, ik snap het zegt Floor, dat moet dan maar even hé!”

“Dan kleed ik me ook wel even uit,” zegt de fotograaf die het ook warm heeft gekregen “dat werkt wel zo lekker hé!” Juist op dat moment duikt de Kesanova op die koelbloedig de zaak even naar zijn hand zet: “Oe!! Kesanova!” zegt Floor, “dat was een harde knal! “

”Soms hebben jongens als Henkie Heinekens even een klein zetje nodig om op het goede pad te komen”, besluit de Kesanova die terstond zijn welverdiende beloning in ontvangst neemt. Maar daarover een volgende keer meer.

Meindert Talma

Ook Meindert Talma haalt jeugdherinneringen op. Hoe hij met gast van de avond Henk Veenstra en Nyk de Vries ooit met jaren 80 formatie The Amp voor een optreden naar de befaamde VPRO studio Villa 65 afreisde. Een avontuur dat eindigde met een lichte kater nadat VPRO coryfee Lotje IJzermans frontman Nyk na het laatste nummer had toevertrouwd dat ze begreep “dat hij daar trots op was en daarna The Amp geen blik meer waardig gunde”.

Dammen

Het tweede gedeelte van de avond brengt ons bij het nieuwtje dat Meindert Talma (Nederlands Onbekendste Popster) weer een echte elpee (vinyl) gaat uitbrengen. Gaat over dammen: “Ik had een nummer over Jannes van der Wal geschreven. Dat duurde 25 minuten. Dat heb ik teruggebracht tot 21 minuten. Dat vult nu de hele kant B. Dit nummer staat op kant A.” De diaprojectie toont ons damhelden (Wiersma, Sijbrands), damborden, damstenen en damspelen. Talma zingt: “Dam, dam, dam, dam, dam…” Ook leest Talma nog een klein stukje voor uit zijn klassieke roman ‘Dammen met Ome Hajo’. Als kind ging Meindert vaak een potje dammen bij zijn Ome Hajo. Op een dag klopt hij aan. Ome Hajo: “Meindert, hoest hjir ek net meer te kommen! Hoesa?, vroeg ik verbaasd. “Do bist er ommes al, hahaha!” “Haha, lachte ik als een boer met kiespijn…. “

Reserveonderdeel

Daarna is het weer de beurt aan Igor Wijnker. Igor: “Ik weet niet hoeveel tijd we hebben?” Meindert: “Nou, alle tijd!” Igor: ”Ik had dit eigenlijk als reserveonderdeel gedacht. Want kijk, het zijn eigenlijk nog aantekeningen, heb ik in een soort dronken bui geschreven.” Dit soort bekentenissen zijn koren op de molen van de anderen. De rest van de avond is Wijnker het mikpunt van geestige pesterijtjes van Talma en vooral de Kesanova. Igor begint nog even aan zijn verhaal dat gaat over pech tijdens een nachtelijke fietstocht naar zijn woonplaats Aduard. Steeds meer moeite krijgt hij met het lezen van zijn eigen handschrift. Als het echt niet meer gaat volstaat hij met de mededeling: “Enfin, later toch nog thuisgekomen.” Het publiek verlost hem met een hartstochtelijk applaus uit zijn lijden.

Roken

De laatste beurt is voor de Kesanova. Pesterig begint hij met: “Ook ik was laatst dronken en heb toen gewoon een ideetje met potlood op papier gezet. Haha, dit is een verhaal over het stoppen met roken.” “Ooit lag de Kesanova in bed met een mooi jong meisje. Ze waren verliefd en naakt. “Wat ruik je lekker”, zei het meisje, “je ruikt naar vlees, gerookt vlees.”

“Dit was ongeveer 20 jaar terug. Maar die geur van dat gerookte lichaam is alleen maar sterker geworden door de jaren heen.” De Kesanova denkt aan stoppen, maar kan geen motivatie putten uit teksten als ‘Roken is dodelijk’. Dat verandert als hij op de achterkant van een pakje Zware Van Nelle leest dat “Roken het sperma kan beschadigen, de vruchtbaarheid kan verminderen en kan leiden tot impotentie.” Dat verandert de zaak! “Al een tijd had hij het vermoeden dat zijn zaadproductie wat minder was geworden en dat de substantie wat dikker, stroopachtiger was geworden. Ook de kleur was een beetje veranderd. Wit met een vleugje… beige erdoor. Misschien verbeelde hij het zich, maar zijn zaad rook de laatste tijd ook wat anders. Een vaag soort carboleumachtig geurtje. Hij stelde zich voor dat zijn zaad helemaal bruin zou worden, dat de boel verstopt zou raken en dat die carboleumgeur alleen maar erger zou worden.” De Kesanova is inmiddels gestopt met roken.

Wilt u ook eens ‘De Meindert, Igor, De Jonge Boschfazant en Kesanova Show’ bijwonen? Elke tweede donderdag van de maand, 20:30 in de Kroeg van Klaas. Toegang: gratis.