De Mitra aan de Meeuwerderweg blijft

geplaatst in: Artikelen, nr 5, mei 2015 | 0

Een tijdlang was het voortbestaan van de Mitra aan de Meeuwerderweg uiterst onzeker. Het moederbedrijf had besloten om de winkel over te doen aan een zelfstandig (franchise) ondernemer. Wanneer die niet gevonden zou worden dreigde sluiting. Dit laatste scenario leek uit te komen, totdat enthousiast drankenfanaat Bas Bergman zich plotseling meldde. Hij heeft de winkel ondertussen overgenomen en is momenteel druk bezig met een make-over. Wij vragen hem naar zijn toekomstplannen.

Mitra foto EBWaarom heb je de zaak overgenomen?

“Samen met mijn vrouw exploiteer ik al jaren de Mitra aan de Vismarkt en aan de Korreweg. Wij hoorden op een gegeven moment dat deze zaak dreigde te sluiten en vonden het zonde als er weer zo’n mooie winkel uit deze prachtige wijk zou verdwijnen. De Meeuwerderweg is in onze ogen een uitstekende locatie voor een slijterij. Mijn vrouw heeft jaren in de Anna Paulownastraat gewoond, dus wij kennen de omgeving goed. Ik denk dat hier echt heel veel mogelijkheden en uitdagingen liggen.”

Wat ga je veranderen?

“Wij werken met een jong en enthousiast team. Onze basis is dat wij allemaal gek zijn op drank en die gedrevenheid willen we graag delen met mensen. Dat doe ik al sinds jaar en dag aan de Vismarkt en de Korreweg. Wat mij direct aan deze zaak opviel was dat het helemaal was dichtgebouwd. Je zag bijna niet dat er een winkel achter al die stellingen zat. Het eerste dat ik dan ook gedaan heb is de boel opengooien, zodat je niet alleen goed naar binnen kunt kijken, maar ook naar buiten. Daardoor heb je meer contact met wat er zich aan de Meeuwerderweg afspeelt. Ook willen we een plek creëren voor proeverijen, want wat is er leuker dan mensen bijzondere dranken te laten proeven? Daarnaast gaan wij een breder assortiment aan producten aanbieden; ambachtelijk producten die je bijvoorbeeld niet vindt bij de Albert Heijn of bij de Gall & Gall, zoals speciaalbieren en bijzondere whisky’s. Uit ervaring weet ik dat klanten dat graag willen. En wij proberen ons natuurlijk te onderscheiden door onze uitgebreide kennis.”

Ben je niet bang voor de sluiting van de spoorwegovergang?

“Veel ondernemers schijnen zich daar druk over te maken maar ik zie het probleem niet. Je kunt het ook zien als een kans. Als mensen minder makkelijk naar een andere wijk kunnen, krijgen ze misschien eerder de neiging om in hun eigen buurt te winkelen.

Volgens mij wonen er in de Oosterpoort en omgeving voldoende potentiële klanten om deze zaak draaiende te houden.”

Waar komt jouw passie voor drank vandaan? 

“Ik zit al vanaf mijn 15e tussen de flessen. Het begon met een stage bij Jos Beeres in Haren. Daarna heeft de oude baas van Hooghoudt, die bij mij in de straat woonde, mij ook heel veel geleerd. Het is dus een beetje met de paplepel ingegoten. Ik heb nog wel een tijdje gestudeerd maar daar vond ik niets aan. Ik ben meer iemand van de praktijk. Ik heb dan ook heel veel zin om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.”