De Onderhoudswinkel verhuist

geplaatst in: Artikelen, nr 5, mei 2016 | 0

Binnenkort verruilt de Onderhoudswinkel noodgedwongen het pand aan de Meeuwerderbaan voor een loods aan de Duinkerkenstraat. Na 25 jaar verdwijnt de winkel uit de Oosterpoort, al is de nieuwe locatie wel dichtbij. De exacte datum is bij het schrijven van dit artikel nog niet bekend maar de voorbereidingen zijn al begonnen. Wim Hesseling, die het bedrijf al jaar en dag samen met zijn zoon Wilmar runt, vertelt over het verleden en de toekomst van de zaak.

De Onderhoudswinkel is op initiatief van de gemeente in 1991 opgezet om verloedering van de wijk tegen te gaan. Nadat het plan om de hele wijk te slopen van de baan was, kwam er een renovatieverplichjhnqting die voorschreef dat de bestaande huizen aan een bepaalde standaard moesten voldoen. Bewoners kregen hiervoor in de eerste jaren subsidie en de Onderhoudswinkel werd opgezet om het mensen makkelijk te maken om dichtbij en relatief goedkoop materiaal te huren. “Wij zijn begonnen met 70.000 euro opstartsubsidie, vertelt Wim. “Daarvan moesten we wel verplicht drie jaar lang een deskundige van de gemeente in dienst nemen voor 10.000 gulden per jaar. Er bleef dus nog 40.000 gulden over om materiaal aan te schaffen en dergelijke. Bovendien hoefden wij geen huur te betalen en waren we niet BTW-plichtig. Dat is langzamerhand allemaal afgeschaft en nu zijn we een bedrijf als alle anderen, maar nog wel steeds de goedkoopste!”

Een paar jaar geleden moest een deel van de winkel wijken voor de fietstunnel, waardoor het bedrijf in tweeën werd gesplitst. Dit leverde vaak de nodige gevaarlijke situaties op. “Toen het zo glad was deze winter werd er op de Meeuwerderweg gestrooid maar aan de andere kant van de tunnel niet. Niemand verwachtte dat, dus ging de een na de ander onderuit. En neem nou die fietscoureurs, die gaan verschrikkelijk hard. Je moet echt heel erg uitkijken als je hier van de ene naar de andere kant loopt, maar gelukkig gaat het tot nu toe nog steeds goed.”onderhoudswinkel

Door de bouw van de nieuwe ringweg moet de Onderhoudswinkel na een kwart eeuw dan toch definitief verhuizen. Dit was al een tijdje bekend, maar het vinden van een nieuwe plek ging niet zonder slag of stoot. “We wilden graag in de Oosterpoort blijven maar er is hier helaas geen geschikte ruimte te vinden. De gemeente heeft een aantal voorstellen gedaan maar die panden voldeden ook niet aan onze eisen. Uiteindelijk vonden we een loods aan de Duinkerkenstraat 3. Dat pand ligt vlakbij de Oosterpoort, net voorbij de Mediacentrale, tegenover het trainingsveld van FC Groningen. Het mooie is ook dat de nieuwe autotunnel tussen de Helperzoom en het Europapark er direct naast komt. Het is dus straks gemakkelijk bereikbaar en bovendien voor ons ook nog betaalbaar.”

Er moet nog het een en ander worden verbouwd aan de loods, daar wordt nu hard aan gewerkt. Er komt een kantoor, wc’s etc. Wim kijkt nog wel een beetje op tegen de verhuizing. “Je verzamelt in 25 jaar zoveel spullen, ik heb nog geen idee waar ik die op de nieuwe locatie kwijt moet. Het mooie van de loods is dat er een grote deur aan de voor- en achterkant zit. Je zou dus een soort drive-in kunnen maken. We moeten alleen nog bekijken of dat haalbaar is. Of we alle spullen zo kwijt kunnen dat er nog ruimte is voor een auto. In de winter kan het ook een probleem opleveren omdat het een grote ruimte is en het dan veel te koud wordt. Ach ja, we zien het straks wel.”

CvdL