Digmon Roovers, gitaardocent en gitarist

geplaatst in: Artikelen, nr 4, april 2016 | 0

Het Groningen Guitar College is een collectief van zes gitaardocenten. Het collectief werkt vanuit de Borgmanschool, aan de Oliemulderstraat. De gitaardocenten van het GGC gaan bij het lesgeven uit van de mens achter de gitarist. Wie je bent is belangrijker dan wat je kan. Over het gitaarspelen in het algemeen en het GGC in het bijzonder had de Oosterpoorter een gesprek met Digmon Roovers (47).

foto GCCDigmon is al jong met gitaarspelen begonnen. “Wij hadden thuis een oude akoestische gitaar, waar mijn moeder op speelde. Ik ben op les gegaan bij Holvast in de Zwanestraat. Na twee jaar ging mijn leraar weg. Daarna kreeg ik les van mijn broer.”

Roovers is nu alweer vele jaren werkzaam als gitaardocent en als gitarist. Gitaarles is een veelomvattend vak. “Je moet je als docent constant aanpassen aan wat de leerling nodig heeft. Ben je kind, ben je puber, ben je volwassene. Iedereen heeft andere dingen nodig.” Bij het GGC wordt aandacht besteed aan alle aspecten van het gitaarspel. Er worden dus ook workshops yoga en mindfulness gegeven.

Improvisatie

“Een van de basisdingen van onze gitaarschool is improviseren. Dat begint al bij kinderen aan de hand van plaatjes. Hoe klinkt dat dan? Laat een paar tonen horen en de ander probeert dat na te spelen. Improviseren is een never ending story. Ik leer gelukkig nog steeds.”

Digmon geeft niet alleen individueel les, maar ook in groepen. “Bijvoorbeeld gitaar in de klas, dat is een cursus voor basisschool leerkrachten. De groep is tien man groot.”
Zo’n groepsles roept weer heel andere vragen op. “Hoe speel je samen? Wat heeft de ander nodig, wat heb je zelf nodig? Hoe zeg je dat? Durf je kritiek te uiten? Kan je kritiek aannemen? Hoe zeg je wat je nodig hebt?”

Harry Sacksioni

Een obligate vraag is wie Digmons favoriete gitaristen zijn. Hij noemt twee namen: Pat Metheny en George Benson. Hij speelt zelf op een heel bijzondere manier gitaar. “Ik luister vooral naar drummers en bassisten. Ik ben een gitarist die denkt als drummer maar die baslijnen speelt.” Over zijn werk als gitarist zegt hij: “Ik wordt vaak ingehuurd door anderen.” Daarom treedt hij nu op met Harry Sacksioni, een van de meest gerenommeerde gitaristen van Nederland.

Veel spelen

Ik vraag hem tot slot of hij nog tips heeft voor beginnende gitaristen. Digmon benadrukt dat hiervoor geen algemene regels te geven zijn, maar noemt wel een aantal dingen. “Veel spelen, veel muziek luisteren, veel met anderen spelen.”

Tot besluit wil ik nog vermelden dat het GGC maandelijks een gitaarworkshop organiseert.