Flora en de fauna in de Oosterpoort

Natuurlijk weet u dat we in de Oosterpoort mooie straten en mooie panden hebben. Maar hoe zit het met de natuur in onze wijk? Voor degenen die goed om zich heen kijken valt er genoeg te ontdekken. In bijgaand artikel vindt u een impressie van de flora en fauna in de Oosterpoort.

Fauna

We beginnen net iets buiten de Oosterpoort, maar wel heel dichtbij: het Sterrebos herbergt een aantal bijzondere dieren: een familie eekhoorns. Wellicht een tip om daar eens te gaan kijken. In de wijk zelf vinden we ook inheemse wilde dieren. Bijzonder zijn de gierzwaluwen, die in de zomerperiode altijd weer naar de Oosterpoort komen. Naast de gierzwaluwen komen er nog veel meer vogels voor, zoals mussen en merels.

Ook de vleermuizen in de wijk mogen niet onvermeld blijven. Deze vind je in het Zuiderpark en bij de verbouwde kerk aan de Oosterweg. Egels worden her en der in de wijk aangetroffen. Minder zichtbaar, maar wel degelijk aanwezig zijn de vele soorten vis in het Winschoterdiep.

Flora

Om iets te weten te komen over de planten die je in de Oosterpoort vindt, hebben we afgesproken met bioloog Gert-Jan Huiskes (zie foto). We brachten met hem een bezoek aan de heemtuin in de Mauritsstraat (tegenover nummer 10, achter het hek). Deze tuin is dagelijks vrij toegankelijk zolang het licht is. We waren er op een mooie oktobermiddag. In deze tijd van het jaar zijn veel planten al uitgebloeid. Desondanks valt er nog veel te genieten.

Chris van Boetzelaar met Gert-Jan Huiskes

Gert-Jan vertelde over het fenomeen ‘tuinontsnapping’. Dat zit zo: veel wilde planten in de stad komen uit tuinen van mensen, afijn, u begrijpt het. Bijzonder aan de heemtuin is dat er veel planten staan die elders uit de stad opgehaald zijn door de beheerder.

Als wij in de tuin zijn zien we ook nog een paar vlinders, het zijn fraaie atalanta’s (zie foto boven).

Gert-Jan wijst op vele soorten planten in de tuin. Fraai is bijvoorbeeld het Koninginnekruid, dat nu mooie pluizen heeft (het is al uitgebloeid). Ook heel mooi is stinkende gouwe: zeer elegante bloemetjes en helgeel plantensap. Dit is een typische stadsplant, hij groeit vaak tegen muren aan.

Stinkende ballote

Toevallig treffen wij ook de beheerder van de heemtuin, Peter Bulk. Hij wijst ons nog op een bijzondere en zeldzame plant: de stinkende ballote. Zoals u op de foto ziet groeit hij heel voorspoedig tegen een muur met tegels op.

Elders in de wijk komen we nog een bijzondere plantensoort tegen. Het zijn de muurvarens die in het Herewegviaduct groeien (zie foto). Zij groeien daar goed omdat bij het viaduct een oude soort mortel is gebruikt waarin ze goed aarden.

Mocht u nu zelf op pad willen gaan en de plantensoorten die u in de stad tegenkomt willen herkennen, dan heeft Gert-Jan nog een tip: schaf de gids “Stadsplanten – veldgids voor de stad” van Ton Denters aan. Tot zover dit kleine overzicht van de natuur in onze wijk.