Gedeeltelijk pensioen voor dokter Dijkman-Hanke

geplaatst in: Artikelen, nr 3, maart 2015 | 0

Per 1 april gaat dokter Dijkman-Hanke aan de Meeuwerderweg na lang en veel gewerkt te hebben haar werkzaamheden naar twee dagen per week terugbrengen. Voorheen hield zij praktijk aan de Radesingel samen met dokter Schreuder en daarvoor aan de Parklaan. De taken van mevrouw Dijkman worden overgenomen door haar collega dokter Wever. Tijd voor een gesprek met deze vrolijke en daadkrachtige dames.

Huisartsen Wever en Dijkman-Hanke foto EBWaarom nu?

Mevrouw Dijkman: “Het is een goed moment, ik ben zestig jaar geworden en ik wil meer vrije tijd. Bovendien heb ik nu twee jaar met mevrouw Wever samengewerkt en dat bevalt zeer goed. Ik heb er veel vertrouwen in dat zij de juiste vrouw op de juiste plek is. Voorheen was ik de praktijkhouder en was mevrouw Wever bij mij in dienst. Nu wordt mevrouw Wever de praktijkhouder en kom ik bij haar in dienst. Ik ga werken op de maandag en de woensdag, de overige dagen doet mevrouw Wever het. De patiënten krijgen met ons beiden te maken, het is niet de bedoeling dat we onze eigen patiëntenstromen hebben. We overleggen veel, de lijntjes zijn kort mede door het gebruik van het elektronische patiëntendossier.”

Mevrouw Wever: “Voorheen heb ik waargenomen in Muntendam en in de Oosterparkwijk. En nu dus sinds twee jaar hier. Het bevalt mij uitstekend. De populatie is zeer gevarieerd, van jong tot oud, van laag tot hoogopgeleiden en alles wat daar tussenin zit. Ik wil meer vastigheid en die kans krijg ik nu. De cliënten kunnen zo langzaam aan de nieuwe situatie wennen. Wij vullen elkaar aan zodat de continuïteit blijft gehandhaafd. De huisartsenpraktijk krijgt een andere naam, namelijk Huisartsenpraktijk Oosterpoort. Dit komt ook op de voorgevel.”

Samenwerking

“Zeer belangrijk voor ons als artsen, maar ook voor de cliënten zijn de altijd hartelijke doktersassistenten zoals Ingrid, die ook de administratie gaat doen, Marjan en Paula. Zij voeren een streng doch rechtvaardig beleid aan de telefoon met de vraag: “Waar komt u voor?” om onnodig bezoek te voorkomen. Zij draaien hun eigen spreekuren. Dan is er Erna de praktijkverpleegkundige. Zij doet de controles van diabetes, hart- en vaatziekten en longproblematiek. En sinds kort is er een psychologe Ina Tromp in dienst. Dit valt onder de basiszorg, anders wordt het voor veel cliënten te duur. De samenwerking met dokter Niewold aan de Barkmolenstraat blijft bestaan. Sinds kort heeft dokter Filius op steenworp afstand van ons zich aan de Meeuwerderweg gevestigd.Wij hebben wel contact en sluiten samenwerking op termijn niet uit. Zo kun je elkaar versterken.”

Wat maakt het werk zo boeiend?

Mevrouw Dijkman: ”Ik zie de mens als geheel, je bent een soort van raadsvrouw, de patiënt komt met een zorgvraag, samen met de patiënt zoek ik naar oplossingen om hem of haar van de kwalen af te helpen. Dit kost wel tijd, de mensen moeten vaak lang wachten, maar ze weten dat zij ook die aandacht krijgen. Ik ben ook homeopathisch arts. De laatste jaren doe ik dat wat minder doordat de kosten van de zorgverzekering omhoog zijn gegaan. Mevrouw Wever vult aan: ”Ik doe graag kleine chirurgische ingrepen en ik vind huidproblemen, allerlei wratjes, moedervlekken exceem en ‘flupjes’ interessant. Soms vraag ik mevrouw Dijkman of zij nog iets in haar ‘kruidentas’ heeft zitten voor een cliënt.”

Vrije tijd 

Mevrouw Dijkman: “Ik wil wat meer tijd doorbrengen met mijn vijf kleinkinderen en met nog twee op komst. Verder is tuinieren mijn lust en mijn leven en kan ik zelf mijn potten jam gaan vullen met vruchten uit eigen tuin. Samen met mijn echtgenoot hoop ik nog mooie wandelingen in onze prachtige natuur te maken. Ik zal nog tijd te kort komen denk ik.”