Graffitikunstenaar Klaas Boter

geplaatst in: Artikelen, nr 10, december 2017 | 0

Graffitikunstenaar Klaas Boter

De fotograaf en ondergetekende treffen Klaas Boter (31) in zijn atelier aan de Pelsterstraat. Klaas is een oud-wijkbewoner: hij woonde drie jaar aan de H.L. Wichersstraat. Er is werk van zijn hand te zien aan de Palmslag, bij de ingang van het conservatorium.

Klaas Boter, foto: Obed Brinkman
Klaas Boter, foto: Obed Brinkman

Ten eerst vraag ik Klaas welke kunstenaars hem hebben geïnspireerd. Hij noemt drie verrassende namen. “Derek Hess. Hij tekende veel in cartoonstijl en maakte in die stijl veel platenhoezen. Daarnaast Delta Inc. uit Amsterdam, dat is een graffitikunstenaar die architectuur combineert met graffiti. En Rodin de beeldhouwer. Ik heb ooit een boekje van hem gekocht met erotische tekeningen. Vooral de anatomie die hij gebruikte inspireerde me.”

Dieren, letters, vrouwen

In het werk van Klaas komen drie sleutelmotieven steeds terug: dieren, letters en vrouwen. “Al mijn dieren hebben een Aziatisch tintje. Ik gebruik Japanse beeldtaal als ik ze uitbeeld, dat wordt ook gebruikt in tatoeagekunsten. Mijn favoriet is de zwarte panter. Ik hanteer zowel graffitiletters als letters in tatoeagestijl. Een beetje de combinatie van blokkerig naar heel sierlijk.” En last but not least: de vrouwen. Zijn het fantasie-vrouwen of echte? “Meestal is het fictie maar voor sommige tekeningen heb ik een model gebruikt. Realiteit en fictie mixen in mijn werk. Het zijn realistische kleurenschema’s met overdreven verhoudingen.” Waarom hebben zijn vrouwen zulke grote billen? “Vrouwen met ronde billen komen uit de hiphopcultuur. Schudden met de billen is dansen. Zo komt muziek en beeld samen.”

Dadaïsme en graffiti

Tot besluit deelt Klaas een observatie over graffiti. “Graffiti is een broertje van het dadaïsme. Het nonchalante van zomaar een object of dier of persoon uitbeelden zit zowel in dadaïsme als graffiti. Als een kind zegt: “ik wil een auto schilderen”, dan schudt hij dat zo uit zijn mouw. Dat hoeft niet realistisch te zijn, dat kan ook kinderlijk. Dat kinderlijke, dat puberale zit ook in graffiti.”

Als je meer over Klaas Boter wilt weten, bezoek dan ook zijn website: klaasboter.com.

Chris van Boetzelaer