Hete Kolen: duurzaam wonen en werken naast de Kolenmuur

geplaatst in: Artikelen, nr 3, maart 2015 | 0

Het meest in het oog springende gebouw op het Europapark is het pand tegenover de Euroborg. Een knaloranje gebouw, naast en boven de oude kolenmuur. Die muur is de enige overgebleven verwijzing naar de oude Hunzecentrale die hier vroeger stond. Beneden in het pand wordt gewerkt, erboven verhuurt Lefier 132 studiowoningen. De studio’s zijn bedoeld voor jonge mensen: studenten en afgestudeerden die aan hun loopbaan beginnen. De Oosterpoorter neemt een kijkje in dit pand, waar de eerste bewoners en gebruikers begin dit jaar introkken. 

Hete KolenSleutel

Op de zesde verdieping krijgt Jesse Verhoef (20), student Internationale Betrekkingen, van een medewerker van Lefier de sleutel van zijn nieuwe appartement. Over twee weken trekt hij in zijn nieuwe studio, bovenin het pand. Zijn studio zit aan de westkant, waar de appartementen een balkon hebben. “Ik woon nu in de Padangstraat en dat is prima. Maar dit kwam voorbij en ik ga er wat ruimte betreft fors op vooruit, terwijl ik minder betaal. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik dacht alleen dat het nogal ver uit het centrum lag. Maar dat valt zo mee, heb ik inmiddels ontdekt. En de ruimte is fantastisch, heel licht, niet gehorig, grote badkamer, alles voor jezelf. Het enige minpunt dat ik nu kan opnoemen is de kleur van de deur. Lichtblauw, dat had van mij niet gehoeven.”

Plintjes

Een verdieping lager werkt Pieter Booi (22) samen met zijn ouders aan het netjes maken van de laatste plintjes. Pieter studeert Bedrijfskunde/MER aan de Hanzehogeschool en is bezig met zijn afstudeerstage. Hij heeft bewust voor deze plek gekozen. “Ik wilde echt iets voor mezelf, maar niet in het centrum.” Lachend: “Dus dit is perfect voor mij als dorpsjongen uit het mooie plaatsje Jubbega. Je hoort hier niks, het is absoluut niet gehorig. Omdat alle bewoners jong zijn, is er een vrolijke vriendelijke sfeer. En qua ruimte is het fantastisch. Alleen die kleur van het gebouw!” Zijn moeder: “Je ziet het, net als de buitenkant zijn binnen de kozijnen fel oranje, maar de deur is zachtgroen. Dat past niet bij elkaar.” Pieter weet nog een minpunt: “Parkeren hier in de buurt is echt een ramp.” Hij wijst naar buiten. “We konden hier achter het pand parkeren, maar dat heeft de gemeente afgesloten. Nu moeten we naar de Mediacentrale en verder is hier alleen betaald parkeren. Dat is heel onhandig.”

Warmte- en koudeopslag

Beneden, op de begane grond van Hete Kolen werken de mensen van Team4 architecten, het bureau dat Hete Kolen ontwierp. Tot voor kort zat Team4 architecten in het vroegere administratiekantoor van de Mediacentrale. De benedenverdieping bestaat uit een open, grote kantoorruimte waar je door grote ramen prachtig uitkijkt over de Euroborg. Door de gaten in de Kolenmuur is het Winschoterdiep te zien. Het is er behaaglijk warm op deze waaierige winterdag. Tjalling Schwartzenberg, een van de eigenaren van Team4, vertelt dat het hele pand op een nieuwe, duurzame manier wordt verwarmd en in de zomer gekoeld. “We zijn aangesloten op het systeem van warmte- en koudeopslag dat hier op Europapark is aangelegd. Met deze techniek gebruik je in de winter de overtollige warmte die zomers werd opgeslagen. Dit duurzame systeem wordt in dit gebied geëxploiteerd door WarmteStad, een bedrijf van de gemeente en van het Waterbedrijf. Wij zijn de eerste commerciële gebruiker ervan.”

Hete Kooltjes

Tjalling vertelt dat zijn andere bedrijf, m205 Real Estate, dit gebouw ontwikkelde. “We denken nu na over het gebied hiernaast, aan de noordkant. Daar willen we Hete Kooltjes ontwikkelen; 4 of 5 torentjes waar in totaal 170 appartementen komen en 400 tot 600 m2 kantoorruimte. Ook die panden worden dan aangesloten op het WKO-systeem.” Hij vertelt dat het WKO-systeem ook in de praktijk goed bevalt. “Zo hier en daar hebben we wel wat opstartproblemen, maar die filteren we er wel uit.”

Kijk voor meer informatie over warmte- en koudeopslag op warmtestad.nl.