Hink Jan Apotheker: een Oosterpoorter met een bijzondere hobby

geplaatst in: Artikelen, nr 5, mei 2015 | 0

De redactie van de Oosterpoorter is altijd op zoek naar bijzondere wijkbewoners. Mensen met verhalen over vroeger, hun werk of hun hobby. Dit keer gingen we op bezoek bij Hink Jan Apotheker in de Sophiastraat. Zeg het woord ‘basketbal’ en hij raakt niet uitgepraat. We spreken een verwoed fan van Donar die al zijn vrije tijd met hart en ziel in de professionele sportclub steekt.

Hink Jan Apotheker foto Arnold MeijerHoe is het zo gekomen?

“In 1982 ging ik voor het eerst naar een wedstrijd van Donar in Groningen. Dat speelde toen in de hoogste divisie en werd dat jaar Nederlands kampioen. Ik was meteen verslaafd”, herinnert Hink Jan zich nog als de dag van gisteren. “Want weet je: voetbal is leuk, maar basketbal is prachtig!” Apotheker is 15 jaar speaker geweest. Met een microfoon in de hand deed hij tijdens de wedstrijd verslag van de gebeurtenissen op het veld. Wat een verslaggever bij voetbal op de radio of TV doet, gebeurt bij basketbal in de zaal waar de mensen op de tribune zelf bij zijn.

De kracht van vrijwilligers

“Basketbal is entertainment. Show. Groningen is trouwens koploper in het aantal bezoekers. Iedere wedstrijd zitten er 3.000 tot 4.000 mensen op de tribune. In Nederland is dat ongekend! Alle andere profbasketbalclubs vragen zich af hoe we dat hier doen. Ons geheim is dat we een hele serie enthousiaste en creatieve vrijwilligers hebben. Donar heeft bijvoorbeeld een communicatiecommissie, een marketingcommissie en een entertainmentcommissie. We trekken bezoekers uit heel Noord-Nederland. Niet alleen Groningers, maar ook mensen uit Friesland en Drenthe.

Alle fans hebben ideeën om de club en de wedstrijden onder de aandacht te brengen en dat werkt”, merkt Apotheker. “We gaan er met zijn allen voor. Groningen is echt DE basketbalstad van Nederland.”

Ruimte voor spelen in de stad

Aan de Esperantostraat ligt een bescheiden basketbalveldje, net onder de Zuidelijke ringweg. Dat mogen er voor Apotheker wel meer worden: “Toen ik jong was zat de stad vol met dat soort veldjes en speelden buurten tegen elkaar. Er waren teams in het Noorderplantsoen, het plein op het Guyotplein bij de huidige rechtbank en nog meer van dat soort plekken in de stad. Dat mis ik. Er zouden veel meer sportveldjes in de stad moeten zijn. Wist je dat ook onze topsporters moeten trainen in Uithuizen omdat er in de stad geen goede zalen beschikbaar zijn? Daar wil ik me wel voor in zetten.”

Trotse Stadjer

“Ik ben een echte Stadjer en trots op Groningen. Of het nu gaat over evenementen, sport, aardbevingen; alles wat de stad aangaat raakt me. Achtenveertig jaar geleden werd ik geboren in de Rivierenbuurt en ik ben de stad niet uit geweest. Ik heb wel kansen gehad om naar het Westen te gaan, maar ik vind het in Groningen veel te leuk. Sinds 2000 woon ik in de Oosterpoort op deze plek. Echt geweldig. De winkels zijn vlakbij, vrij uitzicht over de buurt, niemand loopt voor mijn raam en ik kan lopend naar de binnenstad. En eventueel weer kruipend terug”, grinnikt Apotheker. “Nee, ik ga hier nooit meer weg.”

Meer informatie over Donar is te vinden op: www.donar.nl. Hink Jan Apotheker doet zelf via Twitter ook verslag van belangrijk nieuws over Donar.

Volg daarvoor @TopofHolland.