HoppaH! Muzikanten in de Oosterpoort

geplaatst in: Artikelen, nr 1, januari 2018 | 0
Serge van Laar en Esther de Boer

In de Nieuwstraat wonen Serge van Laar (45) en Esther de Boer(33). Ze spelen beiden in de Groningse band HoppaH! die ondertussen alweer zo’n zes en een half jaar bestaat. Serge is de zanger en Esther speelt klarinet. Ik ging bij ze langs. Twee mensen en maar liefst vier huisdieren in een huisje.

Serge legt uit wat voor soort band HoppaH! is: “We spelen een vrolijke mix van allerlei stijlen folkmuziek: bijvoorbeeld klezmer of balkan, gecombineerd met zwaarmoedige Nederlandstalige teksten. Esther: “Het doel is het brengen van een feestje. Het plezier staat op één. We zijn een typische festivalband maar je kan met ons alle kanten op, zo spelen we tegenwoordig ook in theaters.” HoppaH! heeft niet zozeer de ambitie om door te breken maar er is wel een doel in de band om verder te komen. Serge: “Het is een mooi streven je leven zoveel mogelijk in te vullen met dingen waar je plezier in hebt, dus hoe leuk zou het zijn als je met optreden je geld zou kunnen verdienen.”

Andere bezigheden

Voor zowel Esther als Serge hebben naast HoppaH! ook andere bezigheden. Esther is opgeleid als docent muziek: “Ik geef muziekles op een middelbare school, ik dirigeer en begeleid een paar koren en geef workshops die ook met zingen te maken hebben. En na de zomer wil ik in de buurt een ‘vocal group’ oprichten, misschien wel in het Poortershoes.”

Serge heeft een klusbedrijf. “Je kunt bij mij terecht voor alle aanpassingen aan woningen, zoals badkamers en keukens verbouwen of vloeren leggen. Mijn voorkeur heeft het werken aan oude huizen, maar nieuwbouw doe ik ook.” Omdat hij alles zelf kan en doet hebben klanten niet allerlei verschillende bedrijfjes over de vloer en dat vinden veel mensen prettig. “Ik heb een aantal vaste klanten en daarnaast losse opdrachten. Ik vind het leuk een band op te bouwen met de mensen bij wie ik werk.”

Koude Kermis

Serge’s andere band heet Koude Kermis. Ontstaan uit de liefde voor de muziek van Tom Waits die hij deelt met gitarist Jelte Posthumus. “Het is niet dat wij Tom Waits muziek maken maar je hoort er wel in terug dat we door hem geïnspireerd zijn. Het is totaal wat anders dan HoppaH! En dat is ook wel lekker: ik kan bij Koude Kermis dingen kwijt die minder goed bij HoppaH! passen en andersom.”

de kat Chang

Huisdieren

Serge en Esther houden erg van dieren. In het huis aan de Nieuwstraat lopen 3 katten (Spoekie, Chang en Ollie) en een hond (Boy, een soort Labrador) rond. Esther: “Eigenlijk hebben we vier en een halve huisdieren. Ik heb ook een soort co-ouderschap met de hond Lola (een Podenco). Ze komt uit Portugal. Via de stichting Abandoned Pets Foundation is ze hier gekomen.” De kat Chang is overigens een bijzonder beestje: hij gaat af en toe staan en maakt met zijn voorpootjes dan bewegingen zodat het lijkt alsof hij aan het bidden is.

Eind januari duikt HoppaH! de studio in om een nieuwe single op te nemen en op vrijdagavond 19 januari speelt de band in het Pakhuis tijdens het Eurosonic festival. Volg de band op www.hoppah.nu. Je kunt Serge’s klusbedrijf bereiken via sersserge@gmail.com.

Tekst en foto’s: Obed Brinkman