Iedere zondagmiddag naar Afrika

geplaatst in: Artikelen, nr 9, november 2014 | 0

De winter komt eraan. Maar iedereen die wil genieten van warme, zomerse klanken kan op zondagmiddag vanaf 16:00 uur terecht in het Afrika Jam Café in de Kroeg van Klaas. Eigenaar Fokke de Boer vertelt hoe dat zo gekomen is. 

Afrika Jam foto EB“Tja, eigenlijk heb ik niet zoveel gedaan,” zegt Fokke. “Afgelopen voorjaar kwamen er een paar mensen naar me toe die graag samen op zondagmiddag hier Afrikaanse muziek wilden maken. Dat leek me een goed idee. Ik hou zelf wel van die muziek en op zondagmiddag was de kroeg dicht. Op zaterdagavond is altijd al live muziek, de versterkers en microfoons zijn van mezelf. Die spullen worden nu ook op zondag gebruikt. Iedereen kan meedoen. Je hoeft alleen je instrument mee te nemen en kunt gewoon inpluggen.”

Café Afrika loopt goed. Sinds april zit de kroeg op zondag vol en er komen steeds andere mensen bij. Fokke: “De meeste zijn vrienden of bekenden van de mensen die spelen. Dat merk je aan de sfeer, die is open en hartelijk. Live Afrikaanse muziek is niet nieuw in de Kroeg van Klaas. Het begon allemaal zo eind jaren ‘80 met Ben Kadi, de voorloper van Hello Hello. Die band trad toen voor het eerst in mijn café op. Ik vind het belangrijk om iets extra’s te bieden, je moet in mijn kroeg meer kunnen beleven dan alleen een glas bier drinken.”

Maar live muziek in een woonbuurt is ook kwetsbaar. Dat realiseert Fokke zich heel goed: “Dit soort dingen kunnen alleen als de buren geen last van je hebben. Daarom heb ik de ingang naar de zijkant verplaatst als er bands spelen en heb ik afgesproken dat de bands op zondagmiddag tot uiterlijk half 9 spelen. Zo lang er bands bij mij willen spelen, zijn ze meer dan welkom.”

Iedere zondagmiddag is er een Afrika Jam Café in de Kroeg van Klaas, Oosterweg 26, aanvang 16:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.kroegvanklaas.nl en op de servicepagina achterin deze Oosterpoorter.