Jittie Wildeman, postbezorger in de Oosterpoort en kunstenaar

geplaatst in: Artikelen, nr 3, maart 2017 | 0

“En nu sta ik op de voorpagina van de Oosterpoorter. April 2017 loop ik tien jaar als postbezorger in deze gezellige wijk”, twitterde Jittie Wildeman over ons november-nummer. Ze is op de foto in een hoekje te zien terwijl de feestverlichting aan de Meeuwerderweg wordt geplaatst.

In oktober had ze al met een uitgebreid interview in het blad Noorderland gestaan, om te vertellen over haar werk als beeldend kunstenaar. Jittie heeft gestudeerd aan Academie Minerva en exposeert regelmatig in galerieën en musea. Op dit moment is ze vooral aan het etsen: kleine, ambachtelijk gemaakte afbeeldingen van katten en andere dieren.

Een mooie combinatie

Kunstenaar en al tien jaar postbezorger in onze buurt. Een bijzondere combinatie en reden om haar te vragen iets te vertellen over haar werk. “Ik woon zelf niet in de Oosterpoort maar in de Rivierenbuurt. Maar door mijn werk heb ik de wijk en veel bewoners natuurlijk wel goed leren kennen.” De combinatie van kunstenaar en postbezorger is niet zo bijzonder als je zou denken trouwens. Onder de zeven postbezorgers die vanuit het depot in de Hubo-winkel van Rienk Weening de post verspreiden in de Oosterpoort en omgeving, zijn ook enkele musici. “Het is lastig om alleen van de kunst te leven, dus vaak moeten kunstenaars er iets bij doen. En ik vind dat ook wel een mooie afwisseling, trouwens. Tijdens mijn werk zit ik stil in het atelier en dan is het prima om naar buiten te gaan. Door dat postbezorgen hoef ik niet naar de sportschool, ook handig.”

Postbedrijven

Jittie is tien jaar geleden in de Oosterpoort begonnen. Eerst in de Oosterweg en omgeving, later kwamen de Meeuwerderweg en enkele zijstraten erbij. Vijftien uur per week, verdeeld over de dinsdag tot en met de zaterdag, loopt ze door de Oosterpoortwijk. “Behalve wij zijn er nog vijf postbedrijven bijgekomen die onze wijk bedienen, ik wijs die collega’s soms de weg omdat ze een adres niet kunnen vinden.” Het soort post is in de loop der jaren veranderd. “Vroeger had ik drie tassen met brieven en kaarten, nu nog maar twee, plus een tas met pakjes.”

Lief en leed

“Als je zo vaak door de buurt loopt krijg je vanzelf veel contacten”, vertelt Jittie. “Vaak maken mensen even een praatje. Als ik hoor dat er iemand ziek is vraag ik hoe het gaat. Je maakt ook trieste dingen mee. Soms lijken buurtbewoners eenzaam. Of mensen zijn opeens overleden, dat hoor je dan van de buren.” Jittie vindt het logisch om op te letten of er wat aan de hand is. “Als de brievenbus niet geleegd wordt of als er post op de deurmat blijft liggen, bel ik aan om de post af te geven. En als er niet wordt opengedaan vraag ik aan de buren of ze weten wat er aan de hand is. Dat hoort er gewoon bij, vind ik. Veel mensen in de Oosterpoort kennen elkaar, het is een dorp in de stad. Maar toch is het al eens gebeurd dat iemand heel lang dood in huis lag en ik vind dat we met z’n allen moeten proberen om zoiets niet te laten gebeuren.” Het kortgeleden gelanceerde idee om postbezorgers ook in te zetten als waakhond tegen eenzaamheid of als meteropnemer, vindt ze dan ook niet zo gek.

Koffie

Een postbezorger heeft natuurlijk geen zeeën van tijd. Jittie wordt vaak uitgenodigd voor een kop koffie, maar ze kan er niet op ingaan. “Vroeger bij mijn ouders op de boerderij in Schildwolde kwam de postbode wel eens een borrel drinken als hij de post afleverde. Dat doen we dus niet meer!” Een glas water als het meer dan dertig graden is, vindt ze natuurlijk wel prettig.

De honden …

Er gebeuren een enkele keer vervelende dingen. “Zoals die keer dat een hond me in mijn kuit hapte. Inderdaad net als in die strips, waar postbodes ook altijd door honden achternagezeten worden. Ik heb er een litteken aan overgehouden. Later ben ik nog een keer belaagd door een ontsnapte hond. Volgens de eigenaren doen die dieren dat dan nooit. Het zal wel. En ze poepen, die honden. Een postbezorger kijkt naar de adressen op de brieven, dus je trapt maar zo in de poep. Het is beter geworden, maar het gebeurt nog steeds.”

Maar gelukkig: het plezier overheerst. Vooral omdat Jittie al zo lang in de buurt werkt. De gezelligheid in de wijk, de kinderen die je ziet opgroeien, de winkels en cafés waar je even binnenloopt om de post af te geven, al die mensen die tussen de middag uit de kantoren komen om te wandelen en wat te eten: postbezorger zijn in de Oosterpoortbuurt is bepaald geen straf!

Gino Huiskes

 

 

Wie geïnteresseerd is in de kunstwerken van Jittie Wildeman kan de komende maanden de volgende exposities bezoeken:

‘De cirkel is rond’ in Atelier Horneman, Kajuit 326 Groningen, nog te zien tot 29 april. (www.atelier-horneman.nl)

‘Diverse Pluimage’ in Galerie De Groninger Kroon, Reiderwolderpolder 4 Finsterwolde, maart t/m 25 juni. (www.degroningerkroon.nl)

‘Stapel op vee’ in Museum Møhlmann, Westersingel 102-104 Appingedam, 1 april t/m 23 juli. (www.robmohlmann.nl)

‘Goldener Herbst’ in Kunstzentrum Coldam, Coldamerstrasse 8 Leer,10 sept. t/m 15 okt. (www.kunstzentrumcoldam.com)