Junior Martir: iemand leert altijd wat bij mij, ook als hij niks kan

We treffen Junior Martir in zijn goed geoutilleerde leslokaal – aan de ene kant staan twee drumstellen, aan de tegenoverliggende muur hangen tientallen posters van allerlei optredens. Hij is namelijk drummer/percussionist en drumleraar.

Junior Martir, Joost van de Berg
Drumleraar Junior Martir (foto JvdB)

Hij vertelt dat ‘Junior’ niet zijn officiële naam is, maar een artiestennaam. Hij heet naar zijn vader, maar werd altijd Junior genoemd. Vandaar. “Ik ben bij Ewald Chocolaad begonnen. Voor die tijd speelde ik overal in het land drums. Hij zette mij ook op het spoor les te gaan geven.”

Lesgeven

De hoofdmoot van Junior’s werk is het lesgeven. “Ik doe alles in mijn eentje. Als iemand bij mij op drumles komt leer hij altijd wat te spelen, ook als hij niks kan. Ik heb een speciale werkwijze waardoor iedereen iets leert.” Onderhand heeft hij hier de nodige ervaring in. “Ik doe dit best al lang, zo’n twintig jaar.” Junior geeft les op alle niveaus. Hij heeft ook enkele leerlingen op het conservatorium voorbereid. Naast het lesgeven geeft hij workshops op middelbare scholen en bedrijven. Bij bedrijven gaat het om leren samenwerken. “Dan laat ik ze Braziliaanse ritmes spelen en dan moeten ze wel samenwerken.”

Caribische ritmes

Junior begeleidt ook popbandjes. “Jongeren en volwassenen. Hoe ze moeten samenspelen. Hoe de muziek moet klinken. Zuiver zingen. Discipline.” En hij is bezig met een boek. “Ik begeleid een band bij het uitbrengen van een boek waarin staat hoe je Caribische ritmes speelt.”

Ten slotte moet nog vermeld worden dat hij zelf ook regelmatig drumt. “Ik speel overal en nergens als invaller. En ik heb een sambaband die overal in het land speelt: Batatuké. We treden heel vaak op, met danseressen en zo.”

Mocht u zelf zin hebben gekregen om op drumles of groepsles te gaan of wilt u Junior boeken voor een workshop, dan moet u even het internet op. Junior is werkzaam voor Stichting Positivo en te bereiken via de website www.stichtingpositivo.nl.