Kijkje bij de Mediacentrale

geplaatst in: Artikelen, nr 10, december 2016 | 0

De Mediacentrale, gelegen tussen het Winschoterdiep en de spoorlijnen naar Winschoten en Assen, is een belangrijke speler in de Europese digitale dienstverlening. De vele verschillende bedrijven die in de Mediacentrale gevestigd zijn, eigenaar Waarborg Vastgoed noemt ze ‘de bewoners’, maken dat mogelijk. Die digitale dienstverlening gebeurt allemaal grotendeels onzichtbaar voor de buitenwereld. De redactie van de Oosterpoorter ging eens op verkenning uit in dat Grote Rode Gebouw naast de Euroborg dat vroeger dienst deed als energiecentrale en sprak met directeur René Agema van Waarborg Vastgoed over hoe het zo is gekomen dat zijn pad dat van de Mediacentrale heeft gekruist.

Voorzienige blik

De Mediacentrale is gevestigd in de oorspronkelijke kantoorvleugel en turbinehal van de Helpmancentrale, in 1930 gebouwd naar ontwerp van architect ir A.H. van Rood. Ingenieur van Rood had misschien al een voorzienige blik, want hij schreef bij het opleveren “een electrische centrale [is] tegenwoordig niet zooiets als een piramide van Cheops, die duizenden jaren onveranderd blijft en slechts te lijden heeft van den tand des tijds [..] maar een ding dat bijna, bijna levend is: er wordt voortdurend in gewijzigd, verbouwd en vaak aan-gebouwd. En dat moeten wij [..] moedig vooraf accepteeren.” Wie weet had hij toen al de Mediacentrale van 75 jaar later in gedachten.

Herontwerp

De Mediacentrale was er echter bijna niet geweest. Toen de Helpmancentrale in 1982 werd gesloten was het de bedoeling dat het gebouw zou worden gesloopt om vervuilde grond te kunnen afvoeren. Veel mensen vonden sloop van het gebouw echter zonde en er werd een manier gevonden om de vervuilde grond met behulp van bacteriën te saneren. Dat opende de deur naar een mogelijk hergebruik van het gebouw.

In 2002 tekende het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond voor het ontwerp van de herbestemming, waarbij het open karakter van het middendeel bleef bestaan, er een glazen pui werd gebouwd en er ruim 10.000 vierkante meter kantoorruimte tegen de overige drie wanden aan ontstond.

In eerste instantie liep het in 2005 nog niet zo storm met het gebruik van het pand. Pas na de overname door Waarborg Vastgoed in 2010 ontstond er een bruisend ondernemersklimaat dat op niet veel plaatsen in Nederland wordt geëvenaard.

Agema

René Agema (50) is directeur van Waarborg Vastgoed. Zijn achternaam doet bij menigeen een belletje rinkelen en dat is omdat ook de broers van René, Marco ‘Friet van Piet’ en Erik ‘Supercamp’ Agema nog weleens in de publieke belangstelling staan. Wij vroegen René hoe dat allemaal zo is gekomen. “Wij zijn alle drie geboren in de Oosterpoort en werkten al op jonge leeftijd in het bedrijf van onze ouders, Piet en Rens Agema. Die namen in 1976 de cafetaria over die toen Friet van Piet ging heten en startten in de jaren daarna ook nog eens vijf speciaalzaken met de naam Kaes en Stoethuus in de stad. Zowel Erik, Marco als ikzelf hebben daar van jongs af aan gewerkt, veel ervaring opgedaan en een visie over duurzaam ondernemen met speciale zorg voor onze klanten en relaties ontwikkeld. Dat zie je bij ons alle drie terug in de manier waarop we nu onze eigen ondernemingen draaien. We zijn gewend om hard te werken en om iets toe te voegen aan de omgeving waarin we wonen en werken.”

We vragen ons af hoe een kruidenier terechtkomt in ‘de vastgoed’. René: “Ik was vanaf mijn 17e voltijds aan het werk in de bedrijven van pa en na 18 jaar vond ik het tijd worden voor iets anders. Ik heb verschillende interimbanen gehad en één daarvan deed me in aanraking met vastgoed komen. Ik heb samen met een partner Waarborg Vastgoed opgericht en in 2010 hebben wij de Mediacentrale overgenomen.”

Waarborg Vastgoed

We vragen ons af wat Waarborg Vastgoed kenmerkt. Daar is René duidelijk in: “Mijn kruideniersachtergrond bleek goed te werken in de vastgoedbranche. En dat gaat dan niet alleen om het werken met cijfers en marges, maar vooral over het serviceniveau, de aandacht voor je omgeving en de bewoners van je gebouwen. Waarborg Vastgoed is een platte organisatie met een team van jonge mensen die het leuk vinden om aan een gave werkomgeving te werken. De meesten zijn opgegroeid in de regio en wonen in de buurt. Ze vinden het vanzelfsprekend om iets extra’s voor de omgeving en de bewoners van onze gebouwen te doen, er iets aan toe te voegen. Ik ben verduurzaming van vroeger uit al gewend en op die manier werken is echt heel fijn. We hebben vastgoed op het Zernike, van een brandweerautofabriek tot laboratoria en natuurlijk de Mediacentrale, dat is echt ons visitekaartje.”

De Mediacentrale

“Toen wij het in 2010 kochten liep de Mediacentrale zo’n beetje leeg. Wij hebben er een eigen draai aan gegeven en de bewoners de aandacht gegeven die ze verdienden. We hebben zaalverhuur en keukenfuncties toegevoegd en heel veel verhuizingen uitgevoerd om de verschillende bedrijven een betere plek te geven. Bewoners hebben verschillende vloeroppervlakken tot hun beschikking en ze kunnen hun wensen grotendeels zelf invullen als ze dat willen. Groei en krimp gebeurt altijd; een bedrijf dat groter wordt heeft niet persé extra vloeroppervlakte nodig, maar het kan wel. En als een bedrijf ineens minder ruimte nodig heeft dan kan dat ook. Ons team zorgt ervoor dat alles goed georganiseerd en geregeld wordt. We hebben veel trouwe bewoners, maar ook bedrijven die er maar af en toe zitten. Iedereen kan bij ons een zaal huren, workshops of presentaties organiseren of een groot feest geven. We hebben verschillende ruimtes, een grote centrale hal, digitale ruimtes, enzovoorts. Je kunt alle kanten op in de Mediacentrale. En er is een directe verbinding met het mediapark in Hilversum, dat maakt de Mediacentrale wel uniek.”

Uut Grünn

Aan de opvallende buitenkant zie je niet zo welke bedrijvigheid er in de Mediacentrale heerst. René weet ons daar het fijne over te vertellen: “De Mediacentrale is een van de grootste kantoorgebouwen in Groningen en iedere Nederlander maakt gebruik van de digitale diensten die uit de Mediacentrale komen. De uitzendingen van RTV Noord komen hier uiteraard vandaan, maar ook nu.nl is hier ontstaan. Er wordt software ontwikkeld waarmee de films op televisie en internet worden gemonteerd en verwerkt. Internetverkeer voor bijvoorbeeld YouTube filmpjes wordt hier gebufferd. Digitale telefonie voor de Benelux en een deel van Duitsland wordt hier mogelijk gemaakt.

De stad Groningen is samen met Eindhoven de plaats met de meeste digitale innovatie van de Benelux en een groot deel van die innovatie komt vanuit de Mediacentrale. Dat is wel iets om als Groninger en zeker als Oosterpoorter trots op te zijn.”