Kinderburgemeester

geplaatst in: Artikelen | 0

Ieder kind telt mee” zegt Lotte Rozema, elf jaar, kandidaat allereerste kinderburgemeester Groningen

Hoe het precies gaat uitpakken weet nog niemand. Zeker is wel dat op 20 mei de eerste kinderburgemeester van Groningen is gekozen! Tot en met 19 mei kunnen Stadjers kiezen uit zeven kandidaten van tien of elf jaar uit onze stad. Eén van deze pareltjes is Lotte Rozema, elf jaar en ze woont in de Linie.

Vader Lieuwe en dochter Lotte doen de deur open voor de Oosterpoorter redactie. Een vrolijke, slimme en onderzoekende meid, die Lotte. Al snel vraagt ze wat we gaan doen met de opnames van dit interview, ze blijkt kritisch en goed bewust.

Via haar school kreeg ze een aanmeldingsformulier voor kinderburgemeester, daarop kon je vertellen wat je belangrijk vindt voor kinderen en welke slogan daarbij hoort. ‘Ieder kind telt mee’ is de slogan van Lotte. Vindt ze dat kinderen nu niet genoeg meetellen? Lotte: “Je moet geen kinderen buitensluiten, ieder kind telt gewoon mee in de stad. Ieder kind moet gelijk worden behandeld, ook als er bijvoorbeeld weinig geld in een gezin is. Een kind is een mens en moet gelijke kansen krijgen.”

Waarom een kinderburgemeester?

De stad Groningen doet met vier andere gemeenten mee aan een landelijke pilot waarbij het uitgangspunt is dat de mening van kinderen veel meer gehoord moet worden. Het is ook daadwerkelijk de bedoeling dat kinderen hun plannen en ideeën kunnen bespreken en voorleggen aan de gemeenteraad. Burgemeester den Oudsten en wethouder Mattias Gijsbertsen willen graag mét kinderen praten in plaats van óver kinderen. “Kinderen weten als geen ander wat hun leeftijdgenootjes nodig hebben voor een fijn leven” zegt de wethouder (bron: Groninger Gezinsbode).

 

Een goede opvoeding volgens Lotte

Kinderen hebben recht op een goede opvoeding, “je moet opgroeien in een goeie stad en op een goeie school met goeie activiteiten. Zoals Engels en muziek en beweging. Kinderen moeten kunnen laten zien wie ze zijn. Ik heb bijvoorbeeld muziek op school en ik heb ontdekt hoe leuk ik dat vind. Als je in een koor zingt kom je erachter, dat je het kan en leuk vindt. En beweging en sport ook: ieder kind moet dat meemaken.” Lotte is daarom ook erg tevreden over haar eigen school, de GSV. Hier kan je ook altijd je eigen plannen aan de klas voordragen, eigen intitiatief wordt erg gewaardeerd, Lotte mag ook graag in haar eentje op het podium staan zingen.

Kandidate kinderburgemeester; hoe het begon

Lotte werd op 3 mei uitgenodigd om naar het Gemeentehuis te komen, samen met 69 andere kinderen uit de stad. Iedereen deed een pitch voor een jury van 6 mensen, “best gek voor mensen die je helemaal niet kent”, zegt Lotte. Toen alle kinderen geweest waren werd de uitslag bekendgemaakt en tot Lotte’s grote verbazing werd haar naam ook genoemd. Dat Lotte gekozen is verbaast ons, redactie, eigenlijk helemaal niet. Ze praat rustig, luistert goed en is heel overtuigend in het bijzijn van ons, complete vreemden. Ze kan focussen, heeft humor en is nauwelijks nerveus. Goede eigenschappen voor een burgemeester! En Lotte is niet bang aangelegd, ze heeft kennisgemaakt met haar medekandidaten en durft de strijd wel aan.

Filmpje enzo

Na de bekendmaking kregen alle zeven kandidaten een grote stapel flyers en posters mee naar huis om te verspreiden. Ook is er per kandidaat een kort promotiefilmpje bij TV Noord gemaakt en werden ze bij radio Noord geïnterviewd. Lotte heeft vanaf dag één direct gebruikgemaakt van alle social media; Instagram, Snapchat, Facebook. De campagne is begonnen! Als Lotte het niet wordt kan ze waarschijnlijk nog meedingen naar een plaats in de Raad van Kinderen. Deze raad bestaat, net als de Groninger gemeenteraad, uit 39 personen. Kinderen van groep 7 op de basisschool tot en met de tweede klas middelbaar onderwijs vormen samen deze raad. Voorzitter is de kinderburgemeester, hij/zij vertegenwoordigt de Raad van Kinderen ook in de gemeenteraad.

Lotte en haar medekandidaten kwamen 3 mei j.l. op TV Noord, leuk om terug te zien!

Of check de site van Lotte op Facebook, tik bij ‘zoeken’ in: Lotte Rozema

Wie kiest voor Lotte als kinderburgemeester kan vanaf 15 tot en met 19 mei op haar stemmen. Doe dat via de site van de gemeente; https://gemeente.groningen.nl/kinderburgemeester

De redactie wenst Lotte heel veel succes en hoopt dat ze binnenkort de ambtsketen van de allereerste kinderburgemeester Groningen mag dragen.

Anke van den Brink