Kunstenares Gerry Mellema

geplaatst in: Artikelen, nr 4, april 2018 | 0
Gerry en hond Leo ::: foto: Obed Brinkman


Aan de rand van onze wijk (aan de Europaweg) woont kunstenares Gerry met haar zoontje Pux en haar hond Leo. Ze vertelt ons over haar leven en haar kunst.

Gerry’s Leven
Gerry is geboren in het Friese dorpje Rinsumageest in 1978. Ze was een nakomeling en haar twee zussen en broer waren dus al vrij snel het huis uit. In het dorpje zelf was niet zo veel te beleven dus ging ze al op jonge leeftijd stiekem op stap in Dokkum en Groningen. “Eigenlijk moest je 18 zijn om bij een aantal tenten naar binnen te komen, maar we kwamen er altijd wel in.” In Groningen ging Gerry Grafische Vormgeving studeren. Ze maakte de vooropleiding af maar ging er daarna niet mee verder. “Ik wist niet zo goed wat ik wou en het feestleven was ook leuk.” Na een pauze van een jaar begint ze aan de opleiding Sociaal Pedagogisch werk. Ze is dan ondertussen 20 jaar. De eerste twee jaar studeert ze in Groningen en daarna nog twee jaar in Amsterdam. Ze maakt de school af en blijft nog een tijdje in Amsterdam werken. Ook speelt ze er in het punkbandje Los Kalikos. Maar al vrij snel gaat ze terug naar Groningen. “Ik vond het te druk, te onpersoonlijk. Ik raakte mezelf er een beetje kwijt.”

Gerry’s Kunst

Terug in Groningen begint ze in 2008 met een opleiding aan Kunstacademie Minerva. In Amsterdam had ze een vriendin al vaak geholpen met haar kunstwerken maar ze maakte toen ook al eigen dingen. Gerry leerde veel van haar medestudenten tijdens de opleiding. “Je leert op een hele andere manier naar dingen kijken. Met name als je met meerdere mensen ergens zit en je kijkt naar een werk en iedereen ziet het allemaal zo anders.” Ook de docenten zijn voor haar belangrijk: “Het begint met opdrachten waarin de docenten nog veel sturen maar later laten ze je steeds meer vrij. Een aantal docenten zijn erg belangrijk geweest en ik denk er nog steeds wel aan wat ze me geleerd hebben. Ze zitten op een bepaalde manier nog steeds in mijn hoofd.” Gerry’s kunst is dynamisch en kan bijvoorbeeld bestaan uit gangen vol rare objecten. “Het zijn kleine werelden die ik soms groot opblaas en mijn eigen interesses en inzichten leiden weer tot nieuwe projecten.”

Heden

Op dit moment is Gerry werkzaam als begeleider van Loucka die leidt aan een spierziekte, maar ze blijft ook actief als kunstenares, hoewel de zorg voor haar zoontje de meeste tijd in beslag neemt. Anderhalf jaar geleden kreeg ze een betaalde opdracht voor het bio-science park Leiden waarvoor ze het kunstwerk “SWAP” maakte voor de Hoge School Leiden. Het is een soort bacterie-achtig ding in de vorm van een dodecahedron waarin je een prachtig kleurenspectrum kan zien als je naar binnen kijkt. En een half jaar geleden mocht ze een wereldbol schilderen voor een pand aan de Coehoornsingel. Omdat het gebouw ‘de Toekomst’ heet leek het Gerry wel leuk om de bol de kleuren van de planeet Mars te geven (er is immers een kans dat de mensheid daar een kolonie gaat stichten). De eigenaar was erg blij met haar versie, maar van de gemeente mocht de bol niet als planeet Mars op het monumentale pand geschilderd worden, dus moest Gerry de bol weer helemaal opnieuw schuren en beschilderen als de Aarde.

Bekijk werk van Gerry op haar website: www.gerrymellema.nl

Tekst en foto van Gerry met Leo: Obed Brinkman


Fotootjes van werk “Swap”: Gerry Mellema