Liefde voor boeken

geplaatst in: Artikelen, nr 10, december 2014 | 0

In mei dit jaar maakte Erik Kweksilber, eigenaar van boekhandel Godert Walter in de Oude Ebbingestraat, bekend dat hij de winkel ging verkopen. Hij kon, mede om gezondheidsreden, na 37 jaar niet langer in de winkel staan. Oosterpoorter Erwin de Vries meldde zich meteen, samen met partner Allard Steenbergen. Op 1 oktober was de koop uiteindelijk rond. De Vries is nu de trotse eigenaar van een boekhandel. En dat in een tijd waarin de ene boekwinkel na de andere over de kop gaat. Wat beweegt hem? Tijd voor een gesprek!

Liefde voor boeken JvdBWie is Erwin de Vries?

“Ik woon sinds 1982 in de Oosterpoort en kan me de roerige avonden over de sloopplannen van oud-wethouder Ypke Gietema nog levendig herinneren. Ik ken de buurt dus goed. Dat was misschien de reden dat ik een jaar geleden gevraagd werd om penningmeester te worden voor het Buurtoverleg. Prima, doe ik graag, al wist ik toen nog niet dat ik naast mijn andere werkzaamheden ook nog een boekhandel zou overnemen. Momenteel kijk ik het even aan of het nog te combineren valt. Ik werk zelfstandig en doe veel vertaalwerk van het Duits naar het Nederlands. Daarnaast geef ik een paar uur per week les op het Willem Lodewijk Gymnasium. Ook ontwikkel ik schoolboeken Duits. Hierdoor ben ik al jaren bekend met de wereld van uitgevers en boekhandelaren en durfde ik de stap wel aan, samen met compagnon Allard Steenbergen. Hij heeft zestien jaar als inkoper gewerkt bij Polare/Selexys/Scholtens-Wristers maar was zijn baan na het faillissement kwijtgeraakt.”

Nieuw avontuur

“Allard ken ik van voetbal. Het laagste zondagselftal van Be Quick,” grinnikt De Vries. “Na de training zaten we vaak na te praten over onze gemeenschappelijke liefde: boeken. Toen in mei het nieuws kwam dat één van de laatste zelfstandige boekhandels in Groningen te koop stond, ging dat ons aan het hart. Ik was daar zelf vaste klant en kende de mensen. Samen hebben we een plan gemaakt om de winkel over te nemen. De winkel is echt een ontmoetingsplaats, er komen veel mensen die bij de universiteit werken. Die blijven komen, omdat we – net zoals Erik Kweksilber dat heeft gedaan – iets bijzonders bieden.”

Meer dan alleen boeken

Het assortiment is veelzijdig, met een accent op literatuur, geschiedenis, Groningana en oorspronkelijk Duits. De eigenaren zijn gesteld op persoonlijk contact met hun klanten en zien Godert Walter graag als méér dan een winkel. De Vries: “We willen een trefpunt zijn voor allerlei geïnteresseerde, betrokken mensen. Bovendien willen we hen graag meer bieden dan boeken alleen. Daarom organiseren we met enige regelmaat tentoonstellingen en lezingen. Dat gaat dan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Een avond over Marx en Spinoza hadden we laatst, maar we besteden ook aandacht aan kunstkritiek en organiseren een Duits leescafé. Klinkt misschien wat elitair allemaal, maar daar is in een universiteitsstad als Groningen wel belangstelling voor. Van die klanten moeten we het hebben.”

Volgend hoofdstuk in geschiedenis van de winkel

“Kweksilber was erg blij dat zijn winkel blijft bestaan”, weet De Vries. “De geschiedenis van winkel gaat ver terug. In 1942 vestigde Godert Walter de winkel. Er werd veel gelezen in de oorlog en de verkoop van boeken floreerde. Na acht uur ’s avonds mocht niemand meer naar buiten, dus er bleef niet veel over om te doen. De boekhandelaar was ook actief in het verzetswerk: hij hielp kunstenaars die in financiële moeilijkheden zaten en verspreidde illegale uitgaven onder de toonbank. Op een kwade dag in 1944 zocht de Sicherheitsdienst hem thuis op, de 33-jarige boekhandelaar werd ter plekke gefusilleerd. Met deze overname voegen we een volgend hoofdstuk aan de geschiedenis van Godert Walter toe. Ik ben trots om hier onderdeel van uit te maken.”

Informatie op www.godertwalter.nl.