Lilian Zielstra, een jong literair talent

geplaatst in: Artikelen, nr 3, maart 2016 | 0

Op een zonnige middag ontmoeten we dichter en schrijver Lilian Zielstra in haar eenkamerwoning aan de Van Julsinghastraat. Lilian schrijft gedichten en korte verhalen. Twee keer per maand draagt ze voor: gedichten bij de Dichtclub, en proza bij de Prozaclub. Aardig om te weten: zowel de Dichtclub als de Prozaclub zijn geheel gratis bij te wonen in de Kroeg van Klaas aan de Oosterweg.

Lilian Zielstra foto Joost van den BergLilian is in het tijdvak 2013/2014 huisdichter bij de universiteit van Groningen geweest. Ze had gedichten ingestuurd en een jury bepaalde dat ze huisdichter werd. Een van de projecten die ze ondernam was het ophangen van gedichten op wc’s. En Lilian organiseerde een avond tijdens de Poëziemarathon.

Verschil in voordracht?

Ik vind het bijzonder dat ze zowel proza als poëzie voordraagt. Er is een verschil, zegt ze: “Poëzie voordragen is makkelijker omdat er in poëzie meer een ritme zit. En het contact maken met het publiek is makkelijker omdat je ze aan kan blijven kijken.”Lilian heeft ook aan de schrijfwedstrijd ‘Write Now’ meegedaan. Ze won de voorronde in Groningen hetgeen haar een boekenbon van 250 euro opleverde. “Ik ben in een keer naar een boekenwinkel gegaan met een boodschappentas.” Ze was hierdoor ook geplaatst voor de finale in Rotterdam. Een mooie ervaring. Onvermijdelijk is natuurlijk de vraag naar haar literaire voorbeelden. Ze noemt Herman de Koning, Leonard Nolens, Charles Bukowski, Raymond Carver en Sylvia Plath. En last but not least de jonge dichteressen Charlotte van den Broeck en Marieke Rijneveld.

Ze schrijft gedichten en korte verhalen. “Ik heb zelf vaak periodes dat ik één genre doe. Mijn poëzie is echter vrij proza-achtig, dus het is niet dat het een het ander uitsluit.” Vermeldenswaard is ook dat ze bij boekhandel Godert Walter in de Oude Ebbingestraat werkt. “De beste boekhandel in de stad.”

Anekdotisch

Over haar werkwijze vertelt ze het volgende: “Ik schrijf vrij anekdotisch. Ik vind het leuk om kleine situaties te pakken. Vaak krijg ik een zin in mijn hoofd. Van één zo’n zinnetje dat ik bedenk ga ik een kort verhaal of gedicht schrijven.”

Ze is één van de organisatoren van de Kunstroute die 21 mei zal plaatsvinden in de Oosterpoort en ze doet zelf ook mee. Dan kunt u allen bij haar op bezoek gaan en zal ze proza en poëzie voordragen. Naast de literatuur heeft ze nog een paar andere hobby’s. Ze luister graag muziek en haar onbewoond-eiland-plaat is Unknown Pleasures van Joy Division. Lilian tekent graag en speelt een beetje gitaar.

We kunnen het natuurlijk niet laten een gedicht van haar hand te plaatsen. U vindt het hiernaast. En als u haar live wilt zien optreden: Dichtclub en Prozaclub in de Kroeg van Klaas.