Love is in the air

Het vinden van ware liefde is voor heel veel mensen al een uitdaging, maar voor mensen met een licht verstandelijke beperking of een vorm van autisme is het vaak nog moeilijker. Daarom is er speciaal voor deze doelgroep nu de datingsite ‘Uniek Dating’, die wordt gerund door Oosterpoortse Marieke de Groot (foto links) en Marike Hoekstra uit Eelderwolde. Wij vragen eerstgenoemde naar de ins en outs van dit nieuwe initiatief.

Uniek Dating Marieke de Groot en Marike HoekstraHoe kwamen jullie op het idee voor deze website?

“Uniek Dating is ontstaan uit het project Mee Dating van stichting MEE. Ik heb mij daar een tijd geleden als vrijwilliger aangemeld omdat ik toen zonder werk zat en wat omhanden wilde hebben. Zij zijn in 2010 begonnen met het matchen van cliënten. Eerst nog heel klein met een fysieke kaartenbak maar toen de website in 2013 online ging, kwamen er ineens aanmeldingen vanuit het hele land. Ik vond het werk zo leuk dat ik steeds meer taken naar me toe trok. Toen onlangs bleek dat Mee Dating moest worden opgeheven vanwege de herindeling van de zorg, vroeg mijn collega Marike Hoekstra of ik de site samen met haar wilde voortzetten. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Wij hebben de naam veranderd naar Uniek Dating en werken nu hard aan een nieuwe website omdat de site van Mee Dating vrij beperkt en bewerkelijk is.”

Hoe gaan jullie te werk?

“Als mensen zich in willen schrijven houden wij eerst een intakegesprek om te bepalen wie ze zijn, wat ze willen en waar ze hulp bij nodig hebben. Wij stellen dan een profiel op en geven ze de inlogcodes voor de site. Door middel van een soort ‘like’ kunnen ze aangeven in wie ze geïnteresseerd zijn, maar die verzoekjes zien de mensen zelf niet, die komen bij mij binnen. Ik ga dan kijken of de profielen een beetje matchen en of er geen praktische bezwaren zijn, zoals bijvoorbeeld de afstand als het gaat om iemand die niet zelfstandig kan reizen. Daarna informeer ik of de andere partij ook geïnteresseerd is en dan maken we een afspraak. Bij de date gaat altijd een begeleider mee om alles in goede banen te leiden. Daar hebben wij, verspreid over het hele land, zo’n 25 freelancers voor. Wij bemiddelen trouwens niet alleen in relaties maar ook in vriendschappen.”

Wat is jullie definitie van een licht verstandelijke beperking?

“Wij kijken vooral naar de mate van zelfstandigheid. De meeste mensen die bij ons ingeschreven staan wonen zelfstandig maar hebben wel ambulante hulp. Als het eenmaal tot een relatie komt, moeten ze natuurlijk wel in staat zijn om elkaar ook op te zoeken.
Zelfstandigheid is trouwens wel een rekbaar begrip; de een is bijvoorbeeld in staat om alleen met het openbaar vervoer te reizen of heeft zelfs een auto, terwijl de ander zelf een begeleider kan inschakelen of een taxi kan regelen. “

Gaat een date weleens heel erg de mist in?

“Niet vaak gelukkig. De begeleiding is er natuurlijk om ervoor te zorgen dat het gesprek op gang komt, maar een enkele keer lukt ook dat niet. Ik begeleidde eens een date waarvan de ene helemaal vanuit de andere kant van het land kwam. Zij was heel sociaal en deed ontzettend haar best, terwijl de ander alleen maar naar het plafond zat te staren. Wat ik ook probeerde, ik kreeg haar niet aan het praten. Uiteindelijk werd het zo pijnlijk dat ik er vroegtijdig een einde aan heb moeten maken. Dat was vooral erg sneu voor degene die zo ver had gereisd. Gelukkig is dit een uitzondering, want van alle dates gaat ongeveer 50% voor een tweede afspraak. Ook komt het vaak voor dat er geen relatie ontstaat maar wel een vriendschap.”

Wat is het leukste succesverhaal?

“Er waren eens twee mensen die interesse in elkaar hadden maar de date kon niet doorgaan omdat het niet goed ging met het meisje en zij moest worden opgenomen. Die jongen wilde zo graag dat hij zei: “Ik wacht wel”. Uiteindelijk heeft het een half jaar geduurd voordat ze op date konden. Eigenlijk dacht ik dat ze niet goed bij elkaar zouden passen, maar hij stond haar heel lief op te wachten met een doos chocolaatjes en een enorme bos rozen en ze zijn nu nog steeds bij elkaar. Daar doe je het natuurlijk voor!”

Aanmelden kan op:
www.uniekdating.nl. Voor meer informatie: info@uniekdating.nl