Marleen bij Klaas: Nieuw vertier voor de zondagavond

geplaatst in: Artikelen, nr 4, april 2015 | 0

Kroegbazin Marleen Vermooten maakte zware tijden door: haar man Jan werd ongeneeslijk ziek en om hem tot het einde toe te verplegen sloot ze het café dat ze samen met hem 16 jaar had gedreven. Het vermaarde Café Marleen was niet meer.

Marleen KroegvanKlaas foto EBInmiddels wil ze graag de draad weer oppakken, maar dag en nacht in touw zijn voor een eigen kroeg, daar heeft ze even de puf niet meer voor. Er moet ook gelegenheid zijn om het gebeurde te verwerken. Ze zocht ook een goed onderkomen voor alle clubs waar haar café zijn faam aan te danken had. Konden die niet in de Kroeg van Klaas een plaatsje krijgen? En kon zijzelf daarbij dan niet zo nu en dan achter de bar staan?

Ze legde de vraag voor aan uitbater Fokke, een oude bekende. Bij hem haalden zij en haar man ook al een afzakkertje als ze hun eigen kroeg op slot hadden gedaan, op weg naar huis aan het Winschoterdiep. Fokke had er wel oren naar en intussen zijn ze allemaal over: de Songclub, de Dichtclub, de Prozaclub, de (muzikale) thema-avond, de Meindert & Igor & Pepr & Kesanova Show, Marleens eigen kennisquiz. Zelfs studentenkoor en -orkest Bragi komt nu hier na hun maandagrepetitie de kelen smeren. Aanvankelijk voelde Marleen wel een zekere huiver: zou het publiek op de nieuwe stek wel de rust op kunnen brengen om naar de fonkelnieuwe maaksels van de dichters en de singer-songwriters te luisteren? Zou het er op ‘haar’ zondagavonden net zo rumoerig toegaan als op de zaterdagavond bij de stevige live-muziek?

Maar, zoals ze zelf zegt: het mengt goed, oud en nieuw richt een half uur lang tussen de pauzes de aandacht op tekst of muziek en briefjes op de buitendeur doen de rest. Aan de meest recente – door haar gepresenteerde én samengestelde – kennisquiz deden 15 teams van zo’n 4-5 personen elk mee. Gelukkig maar dat de Kroeg van Klaas er nu een achterzaaltje bij heeft…

Die clubs zijn trouwens een verhaal apart. Eerst, het moet in 2000 of 2001 geweest zijn, was er Bert Hadders die zichzelf en andere liedjesschrijvers voor het blok wilde zetten: om de maand bij elkaar komen om elkaar en het publiek een nieuw liedje voor te spelen.

Het duurde wel even voor het nodige volk de weg naar deze Songclub in Café Marleen had gevonden, maar toen bleef het ook toestromen. Een tijdje later vertelde Bert aan Marleen dat er ook dichters waren die zich op zo’n leuke manier wel een duwtje wilden geven en zo was de – maandelijkse – Dichtclub geboren. In beide gevallen gaat het om een min of meer vaste groep mensen die elkaar weten te stimuleren en ook een zeker niveau hebben (ga voor de grap maar eens na hoeveel Groninger stadsdichters de club frequenteerden!) En de Meindert & Igor & Pepr & Kesanova Show, wat mag dat wel niet zijn? Tja, nu schrijven we maar over uit Marleens persbericht: “een gevariëerd programma met nieuwe verhalen, liedjes, diashows en gedichten van Meindert Talma, Igor Wijnker, VERA’s Peter Weening en Kees de Vries. Voor al deze mannen geldt dat de droogkomische noot meestal niet ver te zoeken is. Het zijn telkens kersverse teksten die op het publiek uitgeprobeerd worden.” Al met al een gelukkige wending in Marleens leven: “Ik heb weer leuk werk, heb nog steeds een groep vertrouwde mensen om mij heen en ik kan leuke projecten voortzetten.”

Alle evenementen op een rijtje:

De Songclub: elke eerste zondag van de ‘even’ maand, aanvang: 22.00 uur. 11 Songwriters spelen elk één nieuw en één eerder geschreven eigen nummer.

De Thema-avond: elke eerste zondag van de ‘oneven’ maand, aanvang: 22.00 uur. Een groot aantal muzikanten komt nummers over een vooraf vastgesteld thema spelen.

De Dichtclub: elke eerste woensdag van de maand, aanvang 20.30 uur. 12 dichters presenteren naast ander eigen werk elk minimaal één nieuw gedicht.

De Kroegquiz: elke tweede dinsdag van de maand, aanvang 20.00 uur. Een zelfgemaakte algemene-kennisquiz met vragen in zeven verschillende rubrieken.

De Meindert & Igor & Pepr & Kesanova Show: elke tweede donderdag van de maand, aanvang 20.30 uur.

De Prozaclub: elke derde donderdag van de maand, aanvang 20.30 uur. De schrijvers van de Prozaclub presenteren elk twee nieuwe korte verhalen of columns.