Nieuwe exploitant Kroeg van Klaas

geplaatst in: 2017, Artikelen, nr 10, december 2017 | 0

De Kroeg van Klaas aan de Oosterweg bestaat ondertussen alweer zo’n 45 jaar. Fokke de Boer is daarvan zo’n 30 jaar de eigenaar maar vanaf 1 januari 2018 pacht Marleen Vermooten de kroeg van hem. Het pand blijft wel eigendom van Fokke. Marleen vertelt over haar leven en loopbaan in de horeca.

Veel mensen in de stad kennen Marleen van het gelijknamige café dat tot 2015 te vinden was in de Kleine Pelsterstraat. Maar voor die tijd was ze ook al actief achter de bar, in totaal nu al zo’n 25 jaar. Marleen vertelt hoe ze in de horeca terecht is gekomen: “Omdat de vaste barkeeper van de Vestibule op wereldreis was, zochten ze een tijdelijke barkeeper en vroegen ze mij. Ze kenden mij als vrijwilliger bij de Walrus, daar regelde ik bandjes. Eerst wou ik niet, want ik was nog erg verlegen in die tijd. Ze hebben het zelfs drie keer moeten vragen voor ik het toch maar probeerde en ik het tot mijn eigen verbazing zelfs leuk begon te vinden. Dat was voor mij een mooie bijverdienste naast mijn studie aan de kunstacademie.

Boven Jan

Na de Vestibule werkte ze in café Boven Jan en ook kort in de Kroeg van Klaas. Destijds was het al de bedoeling dat ze de kroeg over zou nemen maar was het niet helemaal duidelijk wanneer dat zou gaan gebeuren, dus trok Marleen haar eigen plan: “Samen met Jan Strikwerda (Marleen’s partner die in 2015 is overleden, red.) nam ik café Korsakoff over en daar begonnen we Café Marleen. We hoopten op veel publiek vanuit de binnenstad, maar mensen hadden moeite de kroeg te vinden in het achteraf straatje, dus organiseerden we een uitgebreid programma van muziek, proza en poëzie om publiek te trekken. Dat gaf de kroeg een heel eigen karakter. De vele persoonlijke schilderijen en foto’s aan de muur gaven de kroeg ook een huiskamergevoel en dat is precies wat we wilden.” De kroeg bestond zo’n 16 jaar maar toen Jan ziek werd besloot ze ermee te stoppen om voor hem te kunnen zorgen. Daarnaast was het niet mogelijk om de kroeg rendabel te houden. “Het was wel een hele moeilijke beslissing. Ik heb er altijd met hart en ziel gewerkt.”

Kroeg van Klaas

Na het overlijden van Jan komt ze opnieuw achter de bar van de Kroeg van Klaas aan het werk en mag ze van Fokke de evenementen uit café Marleen in de kroeg voortzetten. Denk aan poëzie-avonden, luisterconcerten, proza-avonden, quizavonden en muzikale thema-avonden. De kroeg zal verder niet ingrijpend veranderen: “Ik ga alleen begin januari een paar dagen dicht om de bar opnieuw te lakken en er zullen een paar nieuwe schilderijtjes aan de muur komen, maar verder blijft alles zoals het is.”

Klaas komt

Ook de naam blijft gewoon hetzelfde. ”De naam van de kroeg kent overigens een mooie ontstaansgeschiedenis. Marleen: “De provo’s schreven in de jaren ’60 overal op de muren “Klaas komt” als tegenhanger van christelijke spreuken als “Jezus redt” en “Jezus komt”. Zij vonden dat zo’n onzin dat ze zeiden dat ze net zo goed in Sinterklaas konden geloven. Vandaar dat ze overal “Klaas komt” neerkalkten. Naar die Klaas is de kroeg vernoemd.”

Tekst en foto: Obed Brinkman