Oosterpoortse kampioen dressuur provincie Groningen!

We hebben er een Very Important Oosterpoorter bij: Elvi Smits. Zondag 25 januari j.l. werd deze eigengereide dame van bijna 17 jaar kampioen dressuur L2 van Groningen.

Elvi Smits, foto Anna BettenOp zondagavond loopt haar Facebook helemaal vol; binnen de kortste keren ruim 500 likes vanwege haar fenominabele overwinning. ‘Super, topper, trots op je, gefeliciteerd, nice’.

Elvi glundert als ze denkt aan die niet te stoppen overvloed. Het is haar gegund, ze heeft er echt keihard voor gewerkt, dag in dag uit, drie jaar lang. Ze is in Groningen de beste in de klasse L2 en heeft daarmee nu ook de kans half maart landelijk kampioen te worden.

Geen rijkeluiskind met eigen paard

Doe het haar maar eens na; vanuit de stad en zonder eigen paard of typische paardenachtergrond, zoals familie met stallen en paarden. Wél heeft Elvi een lieve betrokken moeder die haar, vanaf heel jong, op en neer fietste naar maneges. Door weer en wind gingen ze en zo gaat Elvi nog steeds, al doet ze dat al jaren helemaal zelfstandig. ‘Geloof in jezelf en werk er hard voor’, is het credo in huize Smits en het werpt inmiddels prachtige vruchten af.

Paardenpassie

Iedere ochtend of avond is Elvi te vinden bij de dressuurstal KMK Horses in de Hunze. Hier traint ze paarden, maakt ze de groentjes wegwijs, helpt ze op stal en leert ze elke dag wat bij. Door aan heel veel wedstrijden mee te doen en goed te scoren komt ze steeds een stapje verder. Samen met Sandokan, een ervaren wedstrijdpaard van 20 jaar, is ze opgeklommen tot haar huidige niveau.

Streven naar perfectie

“Mensen hebben er geen idee van wat er allemaal nodig is om een dier van 600 kilo in een bepaalde gang te krijgen en om het die oefeningen te laten doen die jij wil. Het is haast wetenschap om ervoor te zorgen dat die massa spieren onder je zo soepel en ontspannen mogelijk beweegt.

Zo ver als Ankie Grunsven zou ik ook wel willen komen maar dan moet ik heel veel geluk hebben.

In de paardenwereld moet je echt een naam opbouwen, goede contacten leggen én heel veel geld regelen, de paardensport is erg duur”.

Via haar andere passie, paardenfotografie, is Elvi Smits al langer een bekende naam. Ze wordt regelmatig gevraagd en goed betaald om paarden op de foto te zetten, bijvoorbeeld voor de verkoop. Check haar Facebookpagina. Op 14 maart is het Nederlands Kampioenschap in Ermelo, we wensen Elvi alvast heel veel succes!