Open dag Poortershoes

26 augustus jongstleden vond in het Poortershoes weer de traditionele open dag plaats, de kick-off van het seizoen ‘15/’16. Onder het genot van een hapje en een drankje kon het publiek kennismaken met het nieuwe programma.

Open Dag Poortershoes4 foto ebDe Oosterpoorter sprak de voorzitter van het bestuur van het Poortershoes, Jaap Bakkelo, over de restyling van het gebouw: “Alle ruimtes hebben frisse kleuren gekregen. De zalen beneden heten nu Eerste en Tweede kamer. De cursusruimtes zijn nu respectievelijk blauw, rood en groen. Alle medewerkers inclusief de bestuursleden zijn een dag wezen schilderen. Het is een mooi team hier.” Een nieuwe ontwikkeling is dat het gebouw (inclusief de keuken) voortaan in het weekeinde verhuurd zal worden. Zowel voor bedrijven als voor particulieren. Voorts zijn er rondom het gebouw terrassen ingericht zodat bezoekers bij mooi weer lekker buiten kunnen zitten. In een van de zalen beneden komt een internetcafé en een mini-bibliotheek.

Van biljarten tot psychologie

Het activiteitenaanbod is divers: van biljarten en klaverjassen tot een basiscursus psychologie en een cursus body, mind en soul. Dit jaar wordt ook een cursus EHBO aangeboden. Het volgen van een dergelijke cursus kan voor deelnemers de drempel verlagen om in actie te komen bij calamiteiten. Zeer nuttig dus.

Al vele jaren is er de mogelijkheid om te schilderen. Docent Som Tan vertelt hierover: “We brengen vaak een verhaal over een kunstenaar of een stroming. Dit seizoen is er vooral aandacht voor de basistechnieken. Mensen kunnen zelf bepalen wat ze doen. We vinden het belangrijk dat iedereen zijn eigen weg vindt.” Zijn collega Marijke Langius merkt op: “Momenteel is er een expositie van de schilderclub van het Poortershoes in de Twaalf Hoven in Winsum.”

Ook is er dit jaar een cursus textiele werkvormen. Roelie Kraima is de docente: “Ik geef textielles op het VMBO. Ik heb vroeger de modevakschool gedaan. We gaan diverse vormen aanbieden zoals haken, werken met vilt en quilten. Als mensen een kledingstuk willen maken of veranderen kan dat ook.”

Restaurant

Ook zal komend seizoen het restaurant weer geopend zijn. Op dinsdag, woensdag en donderdag kan er gegeten worden van 17:30 u tot 19:30 u. Er is altijd een menu vlees, vis of vegetarisch.

Summertime

Tussen de interviews door loop ik naar buiten en hoor de onvergetelijke melodie van Summertime. Het is saxofoonkwartet Dames Fier; twee altsaxen, een tenorsax en een baritonsax.
Vrolijk, zomers en swingend. Lid Els (is ook bestuurslid van het Poortershoes) vertelt me dat ze veel bij openingen van exposities spelen. Hun programma omvat Jazz standards, Latin en blues.

Ik neem nog een hapje en een kopje koffie. Het is mooi geweest. Ik keer huiswaarts.