Poortershoes Live op zondag

geplaatst in: Artikelen | 0

Je bent tien en een grote fan van Queen, wat kan je nog meer wensen dan een concert mee te maken, samen met je familie en bijna 13.000 andere mensen? Dat was in 1982 in de Groenoordhallen in Leiden. Hij klinkt nog mild verbaasd over het feit dat zijn ouders besloten om kaartjes te kopen voor het hele gezin. Sindsdien heeft hij heel wat concerten bezocht.

Stoer

De logische plek om af te spreken met Bas Ooms, bedenker en organisator van de concertreeks ‘Live Op Zondag’ is natuurlijk het Poortershoes maar het is hartje zomer en dan is het gesloten. Een paar deuren verderop bij de Rima zitten we ook koel en we bestellen elk een heerlijke maaltijd. Bas praat over zijn liefde voor muziek. Zo’n 2 jaar geleden bedachten hij en zijn vriendin Jellie Ponne dat het wel stoer zou zijn om zelf een concertreeks te programmeren. “Je kunt dan de bands uitzoeken die je zelf graag hoort”. Het was nogal een klus om een geschikte locatie te vinden. Cafés willen best een leuk bandje in de zaak, maar voor de gerenommeerde bands die Bas op z’n verlanglijst had staan heb je een grotere ruimte nodig. Wat hem voor ogen staat is dat een concertbezoek een gezellige middag uit is, waar je ook kunt eten en drinken. Het mooie aan deze plek is ook dat wie na afloop nog niet naar huis wil, aan de overkant terecht kan bij het ‘African Jam Café’ in de Kroeg van Klaas.

Uit eigen zak

Een advertentie in ‘De Oosterpoorter’ waarin het ‘Poortershoes’ wijkbewoners vroeg naar ideeën voor activiteiten bracht hem in contact met de staf. Het was niet moeilijk om ze enthousiast te maken voor zijn idee en hij kreeg de beschikking over een ruimte. Voor de catering, de vergunning en de menskracht zorgt het Poortershoes, maar voor het budget voor de bands tast Bas in eigen zak. Het concept is een reeks van zes concerten met daarin twee Groninger Bands, twee Ouwe Helden en twee Jonge Bands. Op zijn lijst stonden bands die hij zelf goed vindt én hij werd getipt door vrienden. Het zijn niet de minste bands die Bas heeft weten te boeken. Ze waren soms eerder te horen op Eurosonic/Noorderslag, zoals de Groninger bands The Tightropes en The Blind Roofers en de Nijmeegse formatie Black Bottle Riot die de serie aftrapt op 30 september.

Brainbox

Van de acht bands die hij benaderde heeft hij er zes kunnen boeken. Contacten had hij eigenlijk niet. “Gewoon maar beginnen met bellen en verder op je gevoel afgaan. Muzikanten willen eigenlijk altijd spelen”. Iemand die hij persoonlijk kent is Kaz Lux. “Is een beetje een soft verhaal, maar lang geleden heeft mijn broer hem een keer aangesproken en gevraagd of hij op zijn feest wilde spelen. En hij zei ja! Hij komt daar zo af en toe nog over de vloer”. Kaz Lux en Rudy de Queljoe, oud leden van de legendarische band Brainbox, geven een akoestisch optreden op 2 december.

Zet het alvast in je agenda.

“Ik hou van blues en rock. En funk natuurlijk. Als de muziek maar echt is”. Als Bas de naam ‘George Clinton’ laat vallen vergeet ik even mijn gado gado. “Dat concert in ‘De Oosterpoort’ in 2009, was jij daar ook bij? Hoe die band dan heel langzaam op stoom komt en na bijna vier uur uiteindelijk zo’n zaal helemaal inpakt? Dat is zó mooi!”

“Maar die Jerome Hol, dat is toch eigenlijk jazz?” “Ja, zegt Bas en let op! Hij kan nog weleens een grote worden. En dan heeft íe toch maar mooi in het Poortershoes gespeeld!”

www.poortershoes.nl/poortershoes-live-op-zondag/