Rock ’n Roll aan de Helperzoom

In oktober werd in de tuin naast het markante gebouw van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en de Belastingdienst een beeld geplaatst van beeldend kunstenaar Richard Deacon. ‘Rock ’n roll’, zo heet dit werk van de Britse kunstenaar dat naast het pad naar het kantoor is geplaatst.

Kunstwerk Richard DeaconNog niet eerder was een sculptuur van hem in Groningen op straat te zien. Woordvoerder Tea Jonkman van DUO vertelt dat een kunstcommissie het werk heeft uitgezocht voor deze plek. In het voorjaar is het kunstwerk pas echt compleet, als er wilde veldbloemen en grassen onder zijn gegroeid. Het zilverkleurige sculptuur symboliseert getallen en verwijst daarmee naar het werk dat dagelijks in het kantoor wordt uitgevoerd. Het is nadrukkelijk niet alléén bedoeld om naar te kijken. “Toen het minder koud was zagen we regelmatig kinderen op het beeld kruipen en klauteren. Dat mag, het is ook de bedoeling dat het op die manier wordt gebruikt”, zegt Tea Jonkman.

Uitzicht 

Bewoners van de Frontier aan de Verlengde Lodewijkstraat hebben goed zicht op het nieuwe kunstwerk. Mathijs Groeneveld noemt het werk een verrijking. “Opeens stond het er. Echt een verrassing. Ik vind het wel wat hebben. Het past in het geheel, echt iets moois om naar te kijken. Wel jammer dat die vlaggen er voor staan trouwens.” Zijn buurman van een paar huizen verderop is minder positief: “Ik vind het niet echt mooi. Ik wist wel dat er iets kwam, we zaten net hiertegenover te eten in paviljoen Sterrebos toen ze de fundering maakten. Maar ik stoor me er niet aan hoor, zo is het niet. Je kunt moeilijk iets maken dat iedereen mooi vindt.”

Annelies Vos en Sierd Wilkens kijken vanuit hun appartement ook uit op het werk van Deacon. “Het is me wel opgevallen”, zegt Sierd. “Ik wist niet dat het een kunstwerk was, maar het klopt wel met dat gebouw. Dezelfde ovale vormen. Eigenlijk net of het er altijd al stond. Het komt vast daardoor dat niemand die ons hier opzoekt er nog iets over heeft gezegd.” Annelies vult aan: “Misschien ook omdat het ook heel goed past bij de nieuwe tuin.”