Het aandeel mensen in Groningen dat in geldnood komt stijgt explosief. Problematische schulden spelen daarbij een belangrijke rol. Honderden gezinnen in de stad zitten in een schuldsaneringstraject. Vele van die gezinnen moeten wekelijks rond zien te komen van enkele tientjes.
Voor deze mensen is de Voedselbank Stad Groningen vaak een uitkomst. De Voedselbank zamelt levensmiddelen in en stelt deze gratis ter beschikking aan huishoudens die onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Door de groeiende groep klanten beginnen de schappen bij de Voedselbank Stad Groningen aardig leeg te raken. De Voedselbank doet een beroep op de inwoners van de stad om te helpen deze weer te vullen. De Oosterpoorter vroeg de Voedselbank naar het hoe en waarom.
Landelijk gezien zijn er ongeveer
160 Voedselbanken. Het gezamenlijke doel is op verschillende manieren een bijdrage leveren aan het verhelpen van (verborgen) armoede. De Voedselbank Stad Groningen is gevestigd aan de Oosterhamrikkade en wordt draaiende gehouden door vrijwilligers met hart voor de zwakkeren in de samenleving. We worden ontvangen en rondgeleid door Margreet Timmer, adviseur van het bestuur en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie. Margreet vindt het onverteerbaar dat 400.000 mensen in het rijke Nederland in armoede leven en dat er 158 voedselbanken nodig zijn voor de ondersteuning van deze mensen. Margreet: ”De voedselbank in Groningen is in 2004 opgericht en valt onder de Vereniging Nederlandse Voedselbanken. Er werken ongeveer 65 tot 100 enthousiaste vrijwilligers. Je komt ze tegen op de werkvloer: de opslag van de levensmiddelen, de uitgiftewinkel, de non-foodafdeling, maar ook bijvoorbeeld in de groep die de communicatie verzorgd.
Elke ochtend rijden er busjes langs verschillende supermarkten en bakkerijen om voedsel en levensmiddelen op te halen. Veel bedrijven, kerken, maar ook particulieren doneren geld of goederen. Daar zijn wij heel blij mee. Opvallend genoeg wordt in gebieden waar doorgaans wat rijkere mensen wonen vaak minder gegeven. Misschien vinden die mensen dat arme mensen zelf schuld hebben aan hun situatie. Soms kan er nog geen wc-rol af. Schokkend vind ik dat. Deze mensen denken dat ze hun eigen succes hebben gecreëerd. Maar niet iedereen heeft gelijke kansen gehad!
De kanten van de Voedselbank
Er maken ongeveer 600 huishoudens in Groningen gebruik van de Voedselbank. In die huishoudens leven zo’n 1.600 volwassenen en 500 kinderen. Groningen is een van de armste steden van Nederland: zestien procent leeft onder de armoedegrens. Veel klanten hebben schulden. In de Oosterpoort maken 25 gezinnen gebruik van de Voedselbank. Dat is verhoudingsgewijs veel minder dan bijvoorbeeld een wijk als Beijum. In toenemende mate zie je hier ook steeds meer zzp’ers (zelfstandige ondernemers). Een deel van hen gaat failliet, mede door de kredietcrisis. Ze hebben vaak last van niet meer betalende klanten. Ook zie je hier nu mensen uit de van oudsher betere wijken als de Wijert-Zuid. Sommigen zijn gescheiden en dan worden de lasten snel te hoog. Schrijnend vind ik ook de alleenstaande moeders met kleine kinderen. Daar zie je veel problematiek met het niet betalen van alimentatie. Als er kinderen bij betrokken zijn vind ik dat heel erg.
Hoe wordt iemand klant van de Voedselbank?
Een huishouden dat minder dan 42 euro per week per persoon te besteden heeft, kan klant worden. Voorwaarde is dat de maandelijkse lasten voor telefoon, internet en tv niet meer dan 60 euro bedragen. Een wekelijks voedselpakket bevat ingrediënten voor drie warme maaltijden en andere levensmiddelen zoals zeep, brood en tandpasta. Niet iedereen weet hoe klanten van de Voedselbank leven. Een deel van onze klanten heeft geen zorgverzekering. Zij vermijden bezoek aan een arts en halen niet de medicijnen die ze zelf moeten betalen. Veel kinderen gaan zonder eten naar school. Ze kunnen niet met het schoolreisje mee. Bij een voetbalclub gaan is vaak niet mogelijk en zo raken deze kinderen steeds meer in een isolement. Ik wil dat armoede meer een gezicht krijgt. Daar ligt ook een taak van de scholen en van de overheid.
Werving vrijwilligers
Omdat wij voortdurend producten te kort komen, gaat de Voedselbank een actie starten bij alle supermarkten in Groningen. In de Oosterpoort gaan we de Coop en de Jumbo benaderen. Daarvoor hebben we vier vrijwilligers per winkel nodig, waaronder een coördinator. Zij gaan een keer per week in de winkel staan. Klanten krijgen een boodschappenlijstje mee, daar kunnen ze een of meerdere levensmiddelen van kopen, die ze dan afstaan aan de vrijwilligers. Geld mag ook, dat gaat dan in een collectebus. Ook wil ik graag nog wijzen op de voedselproductietuin ‘Toentje’. Hier kunnen vrijwilligers groenten verbouwen voor de voedselbank. Ons streven voor de toekomst: uiteindelijk hopen wij dat de voedselbanken overbodig worden”.