Slag bij Waterloo 200 jaar geleden

geplaatst in: Artikelen | 0

Vandaag is het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte de Slag bij Waterloo verloor. De Slag bij Waterloo markeerde het einde van een reeks oorlogen tussen Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië, Oostenrijk en de Nederlanden die begon met de Slag bij Valmy in 1793 en eindigde met de Slag bij Waterloo op 18 juni 1815.

Heuvel van de Leeuw - foto Jean-Pol Grandmont Na het verliezen van deze slag werd Napoleon door Frankrijk niet meer als keizer erkend waarna hij politiek asiel vroeg aan zijn grootste vijand: Engeland. Napoleon kreeg dat asiel, maar anders dan hij gehoopt had. Na een barre tocht van twee maanden op een Brits marineschip werd hij afgezet op het afgelegen en verlaten eiland Sint Helena, waar hij op 5 mei 1821 stierf.

Hoewel de Slag bij Waterloo uiteindelijk goed uitpakte voor Nederland waren de verliezen voor alle partijen enorm: van de 700.000 soldaten die meevochten kwam slechts 20.000 terug. Harry Perton heeft over de deelname vanuit Nederland en meer specifiek de Oosterpoort een spannend verhaal geschreven, getiteld Soldaat van Napoleon schrijft zijn moeder aan het Winschoterdiep.