Sociaal Team van start voor Oosterpoorters

geplaatst in: Artikelen, nr 9, november 2015 | 0

Sinds 1 september kunnen alle Oosterpoorters terecht bij het Sociaal Team in de Rivierenbuurt. Wat doet een Sociaal Team? We vroegen het aan Afsaneh Moghadam die daar als opbouwwerker aan de slag is gegaan. 

Opbouwmedewerker foto Joost van den BergMet elkaar en voor elkaar

Afsaneh: “We willen dat iedereen veilig woont in een prettige buurt. Maar soms hebben mensen hulp nodig, bijvoorbeeld om hun financiën op orde te houden, of als hun gezondheid minder wordt. En als we horen dat iemand zich zorgen maakt over de buurvrouw, dan bekijken we wie er kan helpen om boodschappen te doen of gewoon een praatje te maken. Ook voor meer ingewikkelde problemen kunnen bewoners bij ons terecht. In het Sociaal Team zitten medewerkers van diverse organisaties met een eigen specialisme, bijvoorbeeld verslavingszorg of psychiatrie. Meestal komen wij de eerste keer met twee medewerker bij mensen thuis. Samen kijken we naar de situatie en bespreken wat hun vraag is. Wij kijken naar wat mensen kunnen en willen, en wat ze nodig hebben om zelf verder te kunnen. Wij doen het met elkaar en voor elkaar.”

Veel op pad

We spreken met Afsaneh in het Poortershoes af. “Ik fiets de afgelopen weken heel wat af,” lacht ze. “Eerder werkte ik in een team in Beijum, dat deel van de stad ken ik goed. De Oosterpoort en omgeving is nieuw voor mij. Daarom ga ik overal kijken en spreek ik met zoveel mogelijk mensen buiten ons kantoor in het Talmahuis af. Als ik de hele week op kantoor zit, doe ik iets niet goed. Ik wil snel mensen en organisaties leren kennen, zodat we elkaar weten te vinden. Dat hoeft niet alleen te zijn om problemen op te lossen. Het is net zo belangrijk dat we leuke dingen met elkaar doen. Als iemand een idee heeft om zijn eigen straat of buurtje leuker te maken, kan ik kijken of er andere mensen mee willen doen. Ik werk bijvoorbeeld samen met een school die meer met mensen uit de wijk wil doen. Daar kan ik als opbouwwerker bij helpen.”

Mensen bedoelen het goed

“Ik kom oorspronkelijk uit Iran. Daar kennen we een echte ‘wij-cultuur’,” vertelt Afsaneh. “Van mijn moeder leerde ik dat bijna alle mensen het goed bedoelen. Ik geloof dat als je met een open houding naar mensen kijkt en ze vertrouwt, dat iedereen elkaar wel wil helpen. We moeten er alleen voor zorgen dat mensen die zorg of hulp nodig hebben ergens terecht kunnen. We moeten het samen met elkaar regelen.”

Acht wijken

In de hele stad werken Sociale Teams. Het Sociaal Team Rivierenbuurt is er voor de bewoners van acht wijken: Oosterpoort, de Meeuwen, Herewegbuurt, Grunobuurt, Laanhuizen, Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt en de Rivierenbuurt. In de Oosterpoort hield vroeger een maatschappelijk werker spreekuur. De laatste jaren niet meer. Afsaneh: “Nu kunnen Oosterpoorters bij het maatschappelijk werk terecht bij het Sociaal Team Rivierenbuurt. Daarom ben ik blij dat de wijkkrant aandacht aan ons team besteedt. Iedereen moet ons weten te vinden.”

Het Sociaal Team Rivierenbuurt is te vinden in het Talmahuis, Merwedestraat 54. Open van maandag t/m vrijdag van 9:00-17:00 uur. Telefoon: 050-3676400. Email: sociaalteamrivierenbuurt@wij.groningen.nl. Website: www.wij.groningen.nl