The Escape Hunt Experience in de Kop van Oost

Donderdag 30 oktober opende The Escape Hunt Experience haar deuren in de Kop van Oost. Wie deze ‘experience’ aangaat, wordt met maximaal vijf personen opgesloten in een kamer en moet daar door middel van allerlei spellen en aanwijzingen binnen een uur uit zien te komen. Het idee is gebaseerd op online games maar bij Escape Hunt komt er geen computer aan te pas. Alles speelt zich af in een decor van 150 jaar geleden met veel verwijzingen naar Sherlock Holmes. Initiatiefnemer Johan Brakema vertelt over de achtergrond van dit concept.

Escape Hunt foto EBWaar komt dit concept vandaan?

“Iemand in Bangkok is hier in juli vorig jaar mee begonnen. Hij heeft het concept ontwikkeld en is nu bezig om het internationaal in de markt te zetten. In veel grote steden zijn al vestigingen geopend, maar op het Europese vasteland zijn wij nu de eerste. Binnenkort zal in Amsterdam ook een vestiging openen.”

Hoe kwam u op het idee om dit te doen?

“Ik ben een echte pionier. In 1982 heb ik de eerste MacDonalds in Groningen opgestart, in de Herestraat. Dat is ondertussen verkocht en eigenlijk was ik al tien jaar aan het rentenieren. Toen stuitte ik op dit concept tijdens een van mijn reizen en begon het toch weer te kriebelen. Ik dacht: misschien is het leuk als opa nog een keer een kunstje doet. Ik vind het namelijk heel inspirerend om met een stel jonge mensen weer iets op te zetten, dat geeft mij energie en voldoening.”

Waarom Groningen? De andere vestigingen bevinden zich allemaal in wereldsteden.

“Groningen is ook een wereldstad, er wonen sinds kort 200,000 mensen! Maar even serieus, ik wilde dit eerst in Spanje doen, waar ik ook een huis heb. Door allerlei zakelijke cultuurverschillen kwam dat niet van de grond. Toen zei iemand tegen mij: “Waarom doe je het niet in Groningen? Dat is een stad met veel jongeren en entertainment en je kent het als je broekzak.” Daar had hij gelijk in, dus heb ik mijn plannen gewijzigd.”

Wat kunnen mensen verwachten?

“Wij hebben drie verschillende spellen met een eigen thema, verdeeld over zes kamers. Bij elk thema word je door middel van aanwijzingen, spelletjes en vraagstukken een verhaal ingezogen, waarbij je steeds een puzzelstukje van het mysterie ontrafelt. Aan het eind krijg je een code waarmee je uit de kamer kunt ontsnappen. Het doel is om dit zo snel mogelijk te doen, maar wel binnen maximaal een uur. De spelletjes doen een beroep op allerlei vaardigheden, zoals logisch nadenken, rekenen maar vooral ook samenwerken. Toch is het niet zo dat hoogopgeleide mensen het perse beter doen dan laagopgeleide. De spellen zijn zo gemaakt dat iedereen eraan mee kan doen. Omdat er van elk thema twee kamers zijn, is het ook mogelijk om met twee groepjes tegen elkaar te spelen.”

Wat is jullie doelgroep?

“Iedereen eigenlijk; families, vriendengroepen. Vanwege het teambuildingsaspect is het zeker ook interessant voor bedrijfsuitjes. In Azië doen ze zelfs al assessments met sollicitanten omdat je in zo’n spel heel snel kunt zien hoe mensen in elkaar zitten; wie is de leider, wie denkt praktisch en wie is de analist. Maar uiteindelijk is het natuurlijk toch gewoon bedoeld voor de fun.”

Meer info: groningen.escapehunt.com