In de stad Groningen is de band Planet Orange een begrip. De band is ontstaan in 1998 en kende verschillende bandwisselingen, maar een aantal leden vormt de harde kern en een daarvan woont in de Oosterpoort: Thea Visser.
Thea groeit op in een muzikale familie in het Friese Zwaagwesteinde en speelt al vanaf haar zevende cornet. “Ik kom uit een familie die altijd met muziek bezig was: in de plaatselijke brassband. Mijn oudste broer Feike speelde euphonium en mijn vader en opa ook cornet. Mijn andere broer Dikkie zat in de drumband.” Toen ze een jaar of 14 was begon ze het toch wel wat oubollig te vinden. “Dan moet je met zo’n pakje op straat en een kolbak op. Ik werd vuurrood als er dan weer vriendjes aan de kant stonden.”
Neil Young
Op haar 17de verhuisde Thea naar Apeldoorn en na wat omzwervingen kwam ze in 1990 in Groningen terecht. Eerst in een woonbootje van Stichting Studenten Huisvesting bij de Oosterhogebrug en vanaf 1994 in de Jan Goeverneurstraat. In Groningen begint ze aan een opleiding dwarsfluit op het conservatorium, afdeling klassieke muziek. “Ik ontdekte de dwarsfluit voornamelijk door Ian Anderson van de band Jethro Tull. Ik dacht: dat kan ik ook en toen besloot ik conservatorium te gaan doen.” De opleiding valt haar zwaar. Urenlang alleen studeren ging steeds meer ten koste van haar plezier in het spelen. “De onbevangenheid in het muziekmaken raakte ik steeds meer kwijt. Ik was ongelukkig.” Na 3 jaar stopt Thea uiteindelijk met de opleiding. Een belangrijke rol in deze beslissing speelde de toetsenist van Planet Orange: Harm Wierda. “Ik ontmoette Harm op een feest en hij zag hoe ongelukkig ik was. Hij zei tegen mij: “Wat doe jij moeilijk. Neil Young zegt altijd: leer drie akkoorden en ga spelen!” Ik ben een enorme Neil Young fan en met die woorden is bij mij de knop langzaam omgegaan. Ik ben Harm daar nog steeds dankbaar voor.” Op het conservatorium kreeg Thea ook pianoles en dat speelt ze nu nog steeds naast cornet en dwarsfluit.
Zes kapiteins op een schip
Na het conservatorium ging het weer de goede kant op met Thea en haar muziek. Ze was betrokken bij diverse projecten, zoals een studio-opname bij Tiedo en Plan K. Vorig jaar deed ze mee aan de theaterproduktie Koekoek van de dochter van haar broer Dikkie: Nina. Ze schreef er de muziek voor en stond er mee op Noorderzon. Op dit moment werkt Thea in het verpleeghuis Heymanscentrum. Haar werk staat in het teken van revalidatie en terminale zorg. En ze peelt dus in de band Planet Orange die naast Thea bestaat uit haar broer Dikkie Visser (zang en trombone), Frits Vogt (bas), Jouke van der Krieke (gitaar, toetsen en trompet), Ben Onderstijn (drums) en Harm Wierda (toetsen). Jouke vervangt de oorspronkelijke gitarist Peter Haze, waarvan niemand weet waar die is. De muziek laat zich moeilijk omschrijven. “Het zijn eigen nummers met veel instrumenten en het is vrij theatraal. We schrijven de nummers samen: ze ontstaan in de oefenruimte. En de teksten worden geschreven door Dikkie.” De band was eigenlijk gestopt en is onlangs toch weer begonnen. “We zijn allemaal eigenwijze koppen en je kan niet vooruit komen met zes kapiteins op een schip. Maar dat is ook wel weer de kracht van de band. Er was eerder ook een periode dat er verwacht werd dat de muziek uit de lucht kwam vallen en als dat dan niet gebeurde was het teleurstellend. We werken er nu echt hard voor en daarbij komt dat we wat ouder en wijzer zijn geworden en elkaar niet meer in de haren vliegen.”
Planet Orange speelt 10 mei in Vera waar ze hun nieuwe cd presenteren. “Harm vond muzikale aantekeningen van 20 jaar geleden: 11 mei 1998. Hij kwam Peter Weening tegen, de programmeur van de Vera, en heeft toen gevraagd of Planet Orange op 11 mei een cd presentatie mocht doen in Vera omdat de band dan 20 jaar bestaat. 11 mei bleek al bezet maar 10 mei was nog vrij. De band wist nog van niks, haha! Maar de cd komt er en het wordt erg mooi.”
tekst en foto’s: Obed Brinkman
filmpje van de band Planet Orange