Wandel je fit door de Linie en het Europapark

Elke donderdag organiseert gids Sylvia Taal twee stadswandelingen van ongeveer 10 kilometer langs verschillende routes. Op 26 maart voerde een van deze routes vanaf de Grote Markt naar het Europapark (en terug), waar stedenbouwkundig ontwerper Jasper Schweigman zou aansluiten om de wandelaars bij te praten over de ontwikkelingen in de Linie en het Europapark. Reden genoeg voor de Oosterpoorter om mee te lopen, want hoe vaak krijg je de kans om uit de eerste hand te horen wat de visie van de gemeente Groningen voor dit gebied precies is en wat er zoal op stapel staat?

Stadswandeling foto EBOm half 2 stond ik samen met onze fotograaf Evelien en nog vijf anderen bij de VVV op de Grote Markt klaar voor vertrek; lekker in het zonnetje, hoewel dit helaas van korte duur bleek te zijn. Via het Pepergasthuis – nooit geweten dat je daar via een deur in de oude stadsmuur richting Kattendiep kunt – liepen we over het Trompbruggetje door de Meeuwen naar de Linie. Daar aangekomen steekt Jasper Schweigman enthousiast van wal over de ontwikkeling van deze relatief nieuwe wijk.

De Linie

“Groningen streeft ernaar om een compacte stad te zijn, want een compacte stad is ook een levendige stad. Zo hou je druk op de voorzieningen, waardoor het aanbod divers blijft. Eigenlijk is het een vrij kleine stad maar het voelt wel heel stedelijk en bruisend. De gemeente wilde dit graag intact houden en de ontwikkeling van de wijk de Linie sluit hier dan ook bij aan. Vanuit mijn vakgebied gezien was dit een heel revolutionair project.

De stad wilde een ander segment bewoners aanspreken, dat graag buiten wil wonen en vaak naar bijvoorbeeld Zuidlaren of Tynaarlo verhuist. Wij vroegen ons af hoe je een wijk kon bouwen voor deze markt, waar men toch redelijk vrij zou kunnen wonen maar wel in een stedelijke omgeving. Zo is de wijk de Linie ontstaan en het is een groot succes gebleken want de huizen zijn nog steeds erg gewild en waardevast. Dat is niet zo gek als je weet dat de drie populairste wijken in de stad de Oosterpoort, de Schilderswijk en de Oranjebuurt zijn, terwijl dat juist de gebieden zijn met de hoogste bevolkingsdichtheid. Toch zal bijna niemand een woning ‘drie hoog achter’ als zijn ultieme droomhuis bestempelen. Stedelijk en comfortabel wonen is voor mensen dus kennelijk erg belangrijk en dat verklaart het succes van de Linie.” Het is ondertussen flink gaan waaien en regenen, maar dat mag de pret niet drukken. We lopen gezellig kletsend verder naar het Europapark, waar Jasper in het speeltuintje een enorme kaart ontvouwt met daarop de toekomstplannen voor dit gebied. IJs en weder dienende begint hij te vertellen.

Nieuwe autotunnel Helperzoom

“Toen de ontwikkeling van het Europapark begon, werden er aparte zones aangewezen voor wonen, werken en recreatie. Dat idee is ondertussen helemaal losgelaten en het nog te ontwikkelen terrein is nu bestempeld als gemengd gebied. Zo komen er bij het nieuwe stationsplein gezinswoningen – die binnenkort al in de verkoop gaan – maar ook een gedeelte voor publieke functies; dat kan bijvoorbeeld een tandartspraktijk zijn of een broodjeszaak. Daarnaast komt er een sporthal met een buitengedeelte, zodat wonen, werken en recreatie hier zullen samenkomen. Bovendien wordt de weg ten zuiden van het station doorgetrokken en komt er ter hoogte van de Helper Brink een autotunnel die dit gebied weer ontsluit als de spoorwegovergang bij de Esperantoweg wordt gesloten. Eind dit jaar zal daar al mee worden begonnen. Op deze manier wordt dit gebied ook meer onderdeel van de rest van de stad en komt het de compactheid ervan weer ten goede.”

Ondanks het soms bar en boze weer, was deze wandeling de ontberingen toch zeker waard. Al zwaaien we wel af bij de Euroborg om thuis met een lekkere kop koffie op te warmen.

Ook meelopen? Meld je aan via sylviataal@gmail.com of bel: 06-14874894 (€3,- per wandeling)