BESTUURSVERGADERING BUURTOVERLEG OOSTERPOORT 17 maart 2014

geplaatst in: Buurtoverleg, Vergaderverslagen | 0

Aanwezig: Ruurd de Boer (voorzitter), Richte Lameris, Ellen Westerveld, Andrina Grootjans, Erwin de Vries, Anton Scheepstra, Trinette Janssen, Leontien Hagevoort, Cees Smit , Simon de Vries, Rudi Niemeijer en Pauline v.d. Veen
Afgemeld: Margreet Schaaf,
Verslag: Tjeerd Flokstra

1) Opening en vaststellen agenda
Ruurd heet alle aanwezigen welkom.

2) Verslag 27 januari 2014
Het conceptverslag wordt met één wijziging vastgesteld.
Naar aanleiding hiervan:
Zelfbeheer openbare ruimte. Richte zat na afloop van de vergadering aangaande dit onderwerp nog met enkele vragen. De gemeente wil de inzet van de bewoners, maar hebben ze daar ook een overeenkomst voor gemaakt. In het verleden zijn er wel dingen weggehaald die door bewoners zijn aangebracht. Het zou goed zijn een overeenkomst te maken waarin wordt bepaald wat wel en wat niet mag en wat de gemeente er tegenover stelt. Richte heeft vergeten dit in te brengen en vraagt of dit kan worden meegnomen in het aankomende beheersoverleg.
Simon merkt op dat slechts één bewoner van De Meeuwen iets heeft gedaan met het openbare groen langs de boulevard. Hij denkt dat het verstandig is om er niet zwaar aan te tillen, voor wat De Meeuwen betreft.
Er zijn verder twijfels over de realiseerbaarheid van de bomen langs het Winschoterdiep.
De besproken punten worden ingebracht op het beheersoverleg.

3) Vervolg project De Meeuwen
Cees heeft navraag gedaan bij de BAM, maar er verder niets meer over gehoord.
Het blijkt dat er drie weken geleden een infobijeenkomst voor omwonenden is gehouden. Daar is bezorgdheid uitgesproken over de aantasting van het groen.
De grond is eigendom van de BAM, maar ze zijn er nog niet over uit wat er mee te doen.
In het verleden zijn er op locatie plannen ontwikkeld waar het bewonersoverleg nauw bij betrokken was. Deze plannen zijn niet uitgevoerd.
Afgesproken wordt dat Simon de situatie in de gaten houdt en meldt als er ontwikkelingen zijn.

4) Financiën
De overdracht van het penningmeesterschap is nog niet afgerond. Erwin wil graag overgaan van de ING-bank naar de Rabo-bank. Een complicatie hierbij is dat er geen formele verenigings- of stichtingsstructuur is met de bijbehorende inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Tot op heden was dit geen probleem. De financiën liepen via een inzake-rekening. Voor de subsidieverstrekker is dit geen bezwaar. Enige bezwaar van deze constructie was dat de belastingdienst hier een probleem van kon maken. Erwin is bevreesd dat de bank niet meer akkoord gaat met deze constructie. Hier zal later op worden teruggekomen.
Inmiddels is de kascommissie al bijeen geroepen (op 25 maart) om de rekening voor 2013 te controleren.
Financiën De Oosterpoorter.
Ellen heeft samen met Rudi en Karin een begroting opgesteld. In de begroting wordt inzichtelijk gemaakt wat de bijdrage van het buurtoverleg is. Tot op heden is het tekort altijd automatisch aangevuld vanuit de begroting het buurtoverleg. De redactie wil graag een heldere situatie ook om zelf tot besluiten te kunnen komen over met name een extra dikke (zomer)-uitgave.
De begroting voor De Oosterpoorter is gebaseerd op basis van wat gefactureerd wordt en niet op wat binnen komt. De betalingen zijn een verantwoordelijkheid van de penningmeester en hier heeft de redactie geen zicht op. Voor de redactie is het niet helder en dat levert ook enige frustratie omdat er namelijk een wachtlijst voor adverteerders is. Ruurd stelt voor om een bijeenkomst te beleggen van redactie met de penningmeesters om helderheid te scheppen. Rudi had graag nu een akkoord gezien op het bedrag van 7465 euro als bijdrage vanuit buurtoverleg voor de krant. Volgens Richte past het in de begroting. Erwin wil voor hij hiermee akkoord gaat eerst een goed inzicht in de financiën. Ellen legt uit dat de voorgelegde begroting een eerste aanzet is om grip te krijgen op de financiën van De Oosterpoorter.
Ruurd doet het voorstel een bijeenkomst te beleggen van de redactie met de penningmeesters. Rudi vraagt zich wat er tegen een vaststelling op dit moment is: de begroting van het buurtoverleg ligt er al en het bedrag dat de krant vraagt valt binnen wat er in deze begroting is opgenomen. Erwin herhaalt dat nu nog onvoldoende inzicht heeft om een akkoord uit te spreken.
Ruurd vindt dat het voor alle partijen helder moet zijn en stelt voor op de volgende vergadering een besluit te nemen. Het verhaal is verder erg duidelijk en hij geeft aan dat de redactie vooral moet doorgaan zoals het nu werkt. Ellen zou graag een uitspraak willen over de mogelijke extra bijlage voor het zomernummer. Rudi zegt geen probleem te hebben als de redactie kan doorgaan als is voorgesteld.
BBBB-stuk in De Oosterpoorter.
Een lezer is ontstemd over een artikel in de krant over de geschiedenis van de wijk waarin de strijders tegen de AAgrunol worden weggezet als Drum-rokende baarddragers. De schrijver van het bewuste artikel heeft op de betreffende mail gereageerd en dat viel helemaal verkeerd bij de lezer. Ellen heeft een mail gestuurd om de zaak tot rust te brengen. Ze is van mening dat de klager wel een punt heeft als het gaat om de toon van het artikel. Wellicht was het beter geweest om aan te geven dat het een column-achtig artikel was.
Ruurd vindt dat het buurtoverleg hier niets over moet willen zeggen. Het is een redactieaangelegenheid.

5) Financiele bijdrage Sterrebos live
De concerten in het Sterrebos worden mogelijk gemaakt door een subsidie van het Wijkcomité Helpman. Van het buurtoverleg wordt een bijdrage gevraagd van 500 euro.
De vraag roept de noodzaak op om op korte termijn principiële discussie aan te gaan over waar het buurtoverleg wel en waar ze geen bijdrage aan levert. Het Sterrebosconcert is eigenlijk geen wijkactiviteit maar wordt wel door veel Oosterpoorters bezocht,
In het verleden is er ook vanuit De Meeuwen een verzoek gedaan voor een bijdrage aan een buurtactiviteit, maar dit werd toen afgewezen.
Doordat er nu minder wordt uitgegeven aan de huisvesting, is er ruimte voor andere activiteiten. Ook vanuit de Oosterpoort liggen er een aantal aanvragen. In de begroting is wel een post opgenomen voor buurtactiviteiten maar hier is nog geen precieze invulling aan gegeven en dat maakt de besluitvorming hierover moeilijk. Erwin vindt het te ad-hoc om er nu over te besluiten, maar eventueel zou het volgend jaar wel een mogelijkheid zijn om aan dit evenement een bijdrage te leveren.
Afgesproken wordt dat later nog een keer over de kwestie wordt gesproken, maar dat dit jaar geen bijdrage wordt toegewezen. Pauline stuurt een bericht naar de organisatie van dit evenement over het genomen besluit.

6) Buurtborrel
De organisatie loopt voorspoedig. Er moet worden overlegd met het conservatorium over de muzikale omlijsting. En ook voor de spreker(s) vallen mogelijke namen. De uitnodigingen zijn uitgegaan. Rudi heeft per mail 80 uitnodigingen verzonden en stuurt ook nog een herinnering. Nijestee laat nog schriftelijke uitnodigingen rond gaan. De organisaties komen zeker.

7) Verslag Clusteroverleg 24 februari
Er is voornamelijk gesproken over de BBBB. De gemeente wil ook graag een aantal activiteiten/initiatieven in de verschillende zuidelijks stadswijken bijeen laten komen.
Zonder het buurtoverleg te informeren heeft de gemeente met inzet van een haringkar bij de COOP-supermarkt geïnventariseerd wat de wensen van de bewoners voor hun wijk zijn. Hier is een wensenlijst uit voort gekomen met zeer uiteenlopende wensen.
Dit heeft men in meerder stadswijken zo gedaan.
Ruurd merkt op dat Stadsdeelcoördinatie zo op het vlak van het buurtoverleg komt. Leontien heeft er bij Bernadette Snellers op aangedrongen om het buurtoverleg over dit soort zaken te informeren.
Afgesproken wordt dat Ruurd nog even nadrukkelijk aangeeft dat deze informatie bij Pauline binnen moet komen.

8) Verslag klankbordgroep Stationsgebied en sporen
Ruurd is hier naar toe geweest. Er staat veel te gebeuren. Het Hoofdstation wordt omgebouwd van kopstation naar een doorgangsstation en wordt ondertunnelt. Er komen nieuwe perrons en mogelijk een bustunnel. Treinen vanuit Leeuwarden gaan doorrijden naar station Europapark. Eén en ander heeft de nodige complicaties voor de wijk. Vanaf het Hoofdstation tot aan station Europapark zullen vier sporen komen. Bij station Europapark komt een opstel- en wisselplek.
Op de plek van de overgang aan de Esperantolaan komt mogelijk een fietstunnel. Dit wordt gekoppeld aan de aanbesteding voor de ringweg. Valt deze gunstig uit dan is er ruimte voor een fietstunnel op deze plek en anders niet.
Anton vindt dat het buurtoverleg zich er sterk voor moet maken dat deze tunnel er komt los van de aanbesteding van de ringweg. Nu er hier twee grote infrastructurele projecten op stapel staan (Stationsgebied en ringweg) moet deze fietstunnel, die voor onze wijk van groot belang is, er zonder meer komen. Besloten wordt dat het buurtoverleg zich hiervoor hard gaat maken.
Naar aanleiding hiervan komt ook de Herewegviaduct ter sprake. Deze wordt voorlopig niet aangepakt omdat er dan te veel zaken tegelijkertijd spelen. Rudi uit zijn bezorgdheid hierover. Volgens hem zakt het viaduct bijna in elkaar en moet het niet worden uitgesteld tot na 2020. Hij wil graag dat het buurtoverleg zich hier tegenaan gaat bemoeien.

9) Afvaardiging klankbordgroep aanpak ringweg zuid
Cees, Ruurd, Anton en Trinette gaan hier naar toe.
Cees heeft niets meer gehoord over zijn voorstellen richting de werkgroep Winschoterdiep Open.

10) Verslag Afvaardiging beheeroverleg.
David en Trinette gaan hier naar toe.
Simon zou graag een waarschuwingssysteem willen bij de zebra op de Meeuwerderweg dat signalen afgeeft op momenten dat de school uit gaat. Erwin vindt dat de zebra eigenlijk verkeerd ligt en niet erg overzichtelijk is in verband met de bocht. Volgens Ruurd was de Borgmanschool er wel blij mee. Ellen meldt dat er een veiligheidproject loopt in de school en hierop zou kunnen worden aangehaakt.
Erwin vraagt zich af of er ook klaar-overs ingezet kunnen worden. Trinette neemt de genoemde punten mee.
Rudi wijst op de wildwest-taferelen voorbij de kruising op de Esperantolaan. Hij zou graag zien dat hier borden komen. Simon adviseert om een officiële klacht in te dienen bij stadsbeheer. Dan wordt er doorgaans meteen iets aan gedaan.

7) Input parkeerautomaten
Niets over binnengekomen. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Er is geen reden een reactie te geven.

10) Rondvraag en sluiting
Simon vraagt of bekend is dat De Klaproos gaat verdwijnen. Hierover is niets bekend. Simon gaat informeren
Drogisterij Yvonne’s gaat verhuizen en gaat zich wellicht toeleggen op schoonheidbehandelingen De vrij te komen ruimte zou kunnen worden ingevuld door Friet van Piet.
De combinatie kapsalon/koffiecorner wordt als zeer bijzonder erva